Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостта Петроварадин

Крепостта Петроварадин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Petrovadin

Крепостта Петроварадин (Petrovaradin Fortress) е един от най-внушителните и масивни дворцови комплекси на територията на Източна Европа. В наши дни Петроварадинската крепост е мястото, където всяка година в началото на лятото се провежда фестивала EXIT, който е едно от най-големите музикални събития на Стария континент. За четири дена през месец юли отвъдд оградните стени на Петроварадин се разполагат повече от 25 сцени, на които се изявяват едни от най-големите имена в рок, метъл и алтернатив музиката. Т.нар. Денс Арена е втората най-голяма сцена за електронни партита в цяла Европа. Тя е разположена в амфитеатралната част на крепостта Петроварадин.

Петроварадин е средновековна постройка, която е разположена на висок хълм на десния бряг на река Дунав, като на лявото крайбрежие остава вторият по големина сръбски град – Нови Сад. Между Петроварадин, който днес се счита за предградие на Нови Сад, и по-големия град има връзка, посредством мост над Дунав. Крепостта Петроварадин е особено атрактивна най-вече заради множеството си подземни тунели. Тяхната обща дължина достига около 16 км, като се твърди, че някои от проходите достигат до различни къщи в градчето.

Още от Римско време на този хълм, известен като Фрушка гора е имало укрепления на име Косум Мията. Сегашната крепост Петроварадин е построена през 1690 г. върху старите основи на римското укрепление. По това време тукашните територии са раздирани от сблъсъците на въстание, подбудено от австрийците.

През 17 век тук пристига Петър Пустинника, който бил един от водачите на Първия кръстоносен поход. Именно този военачалник дал името на града и крепостта. Втората съставна дума на името на града – „варадин” има индоевропейски корен и се превежда като „пазач, наблюдател, вардач”. Австрийците наричали крепостта Петроварадайнер шанцен.

Крепостта Петроварадин заема площ от 112 хектара. През периода 1754-1756 г. по заповед на императрица Мария Тереза се провежда мащабна строителна кампания в Петроварадинската крепост. След него конструкцията на замъка е подсилена от нови бастиони, часовникова кула.

Тя е окончателно завършена през 1760 г. и получава внушителното прозвище „Гибралтар на Дунава”. Проектът на крепостта Петроварадин е дело на френския строител на крепости Себастиян льо Престор де Вобан (1633–1707 г.). Километричните подземни ходове и галерии са разположени на четири етажа. Днес отлично запазени са бастионите, рововете, капиите (портите). В дните на военната си мощ крепостта е побирала гарнизон от 30 000 души.

Днес в отлично запазилите се части и помещяния на крепостта Петроварадин се провеждат редица културни събития. Целогодишно, освен четирите дена от фестивала EXIT, тук се помещават работните ателиета на различни художници и майстори, които превръщат Петроварадин в лобно място на хората на изкуството в Нови Сад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати