Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерата Леденика

Пещерата Леденика

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Пещерата Леденика

Пещерата Леденика е една от най-интересните, най-красивите и най-популярните пещери на територията на България. Като известна туристическа и природна забележителност Леденика се оформя малко лсед средта на миналия 20 век. Първите посетители, които приема Леденика, са през 1961г., а една година по-късно, през 1962г. Леденика е обявена за природна забележителност на България. Днес пещерата Леденика е част от 100-те Национални туристически обекта в страната, които всеки уважаващ себе си любител на природните забележителности трябва да посети.

Пещерата Леденика се намира в Стара планина, наричана още Балкана, откъдето всъщност идва и наименованието на Балканския полуостров. Самата Леденика е разположена в северозападния край на планинската верига, известна като Стрешерски дял на Врачанската планина. Входът на Леденика е разположен в най-ниската част на Леденишкия овал при надморска височина 830 метра.От тук град Враца се намира на 16 км, а само на150 м от пещерата Леденика е разположен и Хотел Леденика.

Леденика впечатлява най-вече с множество галерии и интересни карстови форми — сталактити и сталагмити. Всички те са се образували преди хиляди години. Цялата Леденика е с обща дължина 300 м, по протежението на които са се оформили десет зали. През Проходът на грешниците се стига до най-голямата галерия в Леденика – т.нар. Концертна зала. Съществува интересно вярване, според което през прохода може да мине само този, който е с чисто сърце.

Някога пещерата е била пълна с вода, но постепенно водата е изчезнала и е останало само едно малко езеро, което носи романтичното наименование Езерото на желанията. Според преданието, ако някой потопи ръката си в ледено студеното езеро в Леденика и си пожелае нещо, желанието му задължително ще се изпълни. Най-високата точка на пещерата се нарича “Седмото небе” се нарича най-високата част от пещерата Леденика, която обаче може да се достигне само ако имате достатъчно воля и ентусиазъм.

Леденика

Средната температура в Леденика варира межди – 15 и 8 градуса.

Веднага след входа се влиза в Първата зала, която е преддверието, което всъщност дава името на цялата пещера. Зимно време тук се образуват красиви ледени кристали. След тази зала следва малък и нисък проход, който води до една по-малка и овално оформила се галерия. След нея се стига до красивата и величествена Концертна зала. В това голямо пространство може да видите образуванията, известни като Крокодилът, Главата на великана, Соколът, къщичката на баба Яга, дядо Коледа и други.

След Концертната зала през т.нар. железни мостове се преминава през Малката и Голямата пропасти, през коридора „Завеските”, който води до вдъхновяващата „Бяла зала” на пещерата Леденика. Сред пещерните образувания, които могат да се видят тук са т.нар. Къпещата се девойка, Свекървиният език, Жената на великана, Слонът.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
милена
милена
04.11.2012 18:33
хубава пещера, но не се разрешават снимки за съжаление защото има какво да се снима.и пътя до пещерата се нуждае от ремонт.
0
0