Нос Калиакра

12.02.2011
Нос Калиакра

Според една красива легенда, нос Калиакра (Kaliakra) носи името на млада красива девойка, която се хвърлила от скалистия бряг, за да не попадне в ръцете на поробителя. Историята гласи как 40 девойки, включително и Калиакра, преплели дългите си коси една в друга и скочили от скалите на днешния нос Калиакра, за да не бъдат пленени от османските поробители. Една друга митологична история, свързана с тази красива част от българското Черноморие, разказва как Свети Николай (покровителя на моряците) бягал от турците и Бог удължавал земята под краката му, за да успее да се изплъзне, като по този начин бил създаден и носът. В крайна сметка Свети Николай бил заловен, а днес на това място на нос Калиакра има изграден параклис, който е реставриран през 1993 година и който е в негова чест.

Нос Калиакра е едно от най-красивите места по протежение на българското крайбрежие. Калиакра е обявена за защитена територия, заради огромната си красота – тя е уникална комбинация от стръмни скали и кристално чисти морски води. Районът е известен и с делфините, голямото разнообразие от морски птици, които гнездят по скалите. Голямото богатство на флората и фауната в района на нос Калиакра се дължи най-вече на екологично чистата зона, незасегната от човешка дейност и поради тази причина запазила първичната си красота. Разпростиращ се на повече от два километра на Черно море Калиакра е известен като най-дългия нос на Балканския полуостров. Нос Калиакра се намира се 72 км в северна посока от Варна и само на 12 км от малкото градче Каварна.

Kaliakra

Думата „калиакра” идва от гръцката дума" καλός "(красива) и" άκρα "(крепост). Само на 20 минути от град Каварна, нос Калиакра е мястото, където може да видите археологически обекти, които датират от бронзовата епоха и една старинна крепост.

Красотата и историческото богатство, които притежава Калиакра , привличат тук ежегодно все повече и повече туристи не само от България, но и от цял свят.

Самият нос се разпростира на два километра навътре в Черно море, а височината на крайбрежните скали, които са предимно варовикови, достига 60-70 м височина. Основната причина за построяването на древна крепост, наречена Тризис (Trisis) тук е закътаността и непристъпността към нос Калиакра.

Крепостта е използвана последователно от траки, римляни, византийци и българи. Днес в района на Калиакра все още може да видите руини и останки от тези древни селища, повечето от които са изложени в малкия музей. В музея може да научите всичко, свързано с историята на мястото през вековете. За удобство на посетителите на нос Калиакра са изградени и кафене и ресторант. Освен това тук има атрактивен морски фар морската радиолокационна станция, метеорологична станция и, разбира се, параклиса на Свети Николай. По десният бряг на нос Калиакра , от крепостта се спуска алея до изградения в една от пещерите оригинален двуетажен ресторант, разполагащ с 160 места в пещерата и 200 места на открито. Втора алея отвежда туристите към друга, по-малка пещера.

Калиакра

Траките са били първите, които са се заселили в района на нос Калиакра . Тракийските племена контролирани тази част на българското крайбрежие, като го използвали основно за търговия до 335 г., когато великият Александър Македонски (Alexander the Great) заедно със своята могъща македонска империя завладели тукашните земи по пътя към достигане на индийските територии. Македонците също използвали нос Калиакра за търговия. Най-ранно датираната западноевропейска карта, в която се споменава съвременно наименование Калиакра е тази на италианеца Петрус Весконте от 1318 г.

Калиакра е една от първите защитени територии в България, обявен за природен резерват през 1941 г. Целият резерват се разпростира на площ 687, 5 хектара, като Калиакра е единствения резерват в България, включващ и защитена морска акватория.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4.2
Общо гласували: 11
5 4
4 5
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати