Ждрелото на река Ерма

07.04.2010
Пещера на река Ерма

Ждрелото на река Ерма е най-голямата природна забележителност в Трънския край, който се намира в Западна България, но освен това е едно от най-красивите и интересни природни места на територията на страната. Ждрелото на река Ерма е известно още като Ломнишкото ждрело по името на близкоразположеното село Ломница. Ждрелото на река Ерма е един от стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печатът може да се вземе в механа на километър преди ждрелото, както и в туристическия информационен център на град Трън.

Ждрелото на река Ерма

Невероятно красивата местност на Ждрелото на река Ерма се намира на малко повече от 3 километра от самия град Трън, по поречието на малката река. Тя извира от Власина планина до село Клисура, което днес е част от територията на Сърбия. Цялата река е с дължина 65 километра, а ждрелото се образувало в 25-те километра, които текат през българска територия, малко преди Ерма да се влее в сръбската река Нишава. Преди вливането си в Нишава Ерма образува и един от най-красивите и величествени проломи на територията на цяла Югоизточна Европа - Погановския, който се намира край стария български манастир „Св. Йоан Богослов”.

За да стигнете до Ждрелото на река Ерма поемете по асфалтовото шосе от град Трън. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина 13 км. За да изминете цялата пътека ще са ви необходими около 8 часа. По време на този поход ще преминете през малко дървено мостче, черен път с интересен тунел и още едно дървено мостче. През цялото време ще имате възможност да се насладите на невероятно красиви природни гледка, а накра и на величествена панорама към самото ждрело на река Ерма.

Друг изходен пункт за екопътеката е село Банкя, в близост до което се намира и Ябланишкото ждрело. Този маршрут е по-екстремен, като ще ви се наложи да преминете дори през водата, по пътя към ждрелото. Затова най-препоръчителното време през годината за този поход е през лятото – след май месец. Пътеката представлява серия от равни участъци, стръмни изкачвания и слизания, мостове и стълби. Трябва да се промушите между двете огромни канари, просечени от река Ерма.

Скални образувания при река Ерма

Дължината на цялото ждрело на Ерма е около 100 м, а ширината му в най-тясната си част е около 5 метра. Отстрани се издигат стръмните скали на Жилав камък на юг и Църквището на север. В най-високите си части отвесните скални маси достигат до 150-200 метра. Самата река, която по принцип е неголяма преминава шумно между скалните образувания. През десния бряг на ждрелото е прокопан изкуствен тунел, който води до село Банкя. През Ждрелото на река Ерма е изградена криволичеща екопътека, по която са направени два моста, пресичащи реката от двете страни на пролома.

По скалите на Ждрелото на река Ерма са прокарани над десет алпийски катерачни маршрута, което е предпоставка тук често да идват любители катерачи, както и професионалисти. Пътеката се изкачва до върха на Църквището. Тук може да видите останки от древни постройки , като например римски укрепления по пътя през Руй планина. Те са от времето на император Каракала (211-217 г.). Близо до тях, според Константин Иречек, в една скална дупка, зазидана с врата, е живял отец Терапонтий. За него отец Паисий пише в своята История.

Бъларски Забележителности - Ждрелото на река Ерма

Св. Терапонтий живял в Лидия по времето на император Валериан и бил свещеник в град Сарди. Из трънския край до ден днешен се разказва историята свързана със светеца. Името му на черковнославянски е Св. Йерме по името на река Хермес, откъдето всъщност идва и името на река Ерма. В района на Ждрелото на река Ерма има и още една интересна историческа забележителност - изоставеният Трънски манастир. Намира се на 20 минути нагоре в гората в южна посока от изходния пункт за ждрелото. Пътеката почва близо до асфалтовия мост. В Трънския манастир може да видите запазили се стенописи от 16 век. За последно тази обител е била обитавана в края на 20 век.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4.1
Общо гласували: 11
5 4
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати