Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Ягодинската пещера

Ягодинската пещера

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Ягодинската Пещера

Ягодинската пещера е известан още и с името като "Имамова дупка". Тази пещера също е част от невероятно богатата на природни забележителности и феномени територия на Родопите, коите се простират в Югозападна България. Ягодинската пещера е кръстена на близкоразположеното от нея малко и китно селце Ягодина, която е част от административното делене на община Борино, област Смолян. Ягодинската пещера се е образувала на разстояние само 3 км югозападно от село Ягодина , като се намира и на 20 км в южна посока от град Девин. В този район има над 200 пещери, 18 от които са били открити през 2000 г. при традиционната експедиция на спелеолозите.

Ягодинската пещера е разположена на десния бряг на река Буйновска, която е в началото на река Въча. Благодарение на река Въча се е образувало най-дългото и живописно ждрело в България – Буйновско, което достига цели 7 километра дължина. Ягодинската пещера е с обща дължина 8501 м, като се е сформирала при надморска височина от 1015 метра.

До пещерата се стига съвсем лесно, като поемете по шосето Девин – Доспат. При стената на язовир Тешел трябва да завиете в ляво. Поради това, че пътят от Тешел до пещерата е еднолентов има забрана за движението тук на 35-местни автобуси. За удобството на желаещите да посетят Ягодинската пещера се предлагат маршрутни превози. Пред самата Ягодинска пещера има паркинг, както и приятен ресторант, където може да отдъхнете и похапнете нещо вкусно от местната кухня.

Ягодинската пещера е част от 100-те национални туристически обекта. За удобство на желаещите да я посетят, трябва да се знае, че тя работи непрекъснато през цялото време на годината, но в нея се влиза на всеки кръгъл час с екскурзовод. Първото влизане е в 09:00, а последното - в 16:15. Обедна почивка от 12:00 до 13:00 се ползва по преценка на уредника.

Входът на Ягодинската пещера, през който влизат посетителите, е изкуствено направен, а естественият вход на пещерата е 30 м над самото шосе. Ягодинската пещера се счита за една от най-дългите в България със своите на 8 километра дължина.

Ягодинска Пещера

По-точно, тя е третата най-дълга пещера в България. Освен това тя е и една от най-красивите и най-интересните пещери, които може да посетите в тази част на страната. Ягодинската пещера е разположена на три етажа, от които само най-ниския трети етаж е облагороден и електрифициран. За да могат да разгледат красивите форми на пещерата, за туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина съответно 150 и 80 м.

Естественият вход на пещерата води към първия ѝ етаж, където е открито древно жилище, обитавано около четвъртото хилядолетие пр. н.е. На 4 метра след естествения вход на пещерата, в рамките на първото ниво, е открито Енеолитно жилище, което се използва като местен керамичен център. Това се счита за единствено по рода си в Европа запазено в естествения си вид такова място.

Сред предметите, открити тук са керамични съдове, оръдия на труда, овъглено жито, керамична пещ, хромели (ръчни мелници). За да разгледате тази част от пещерата трябва да заплатите отделна такса, а обиколката отнема около 20 минути.

Находките говорят, че то е било дом на умели майстори-грънчари. Глината е добивана от вътрешността на пещерата и от коритото на Буйновска река. Съдовете са били изпичани в глинени пещи.

Причината за напускането на обитателите на Ягодинската пещера в онези ранни векове е голямо срутване, причинено от земетресение.

Проучванията на Ягодинската пещера започват през 1963 от спелеоклуб Чепеларе с ръководител Димитър Райчев, като първоначално са проучени 8500 метра. През периода 1982-1986 година се извършва повторно картографиране на пещерата и се откриват нови галерии и участъци като дължината й достига 10500 метра, а възрастта й е изчислена на 275 000 години.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Светлана Тодорова
Светлана Тодорова
27.06.2013 09:28
Пещерата е хубава,но всичко свършва до тук!За вход ни вземаха по 7лв.Алчни концесионери.Два лева отделно се плаща за паркинг,който е на самия път.Вътре по време на развеждането нищо не можеш да разбереш от екскурзовода,всичко става на бързо и гледат да вкарат следващата група.Може би стопанисването на пещерата ако беше на ниво нещата щяха да бъдат други.
0
0
Димитър Пеев
Димитър Пеев
12.04.2013 11:48
Пещерата е уникална. Посетихме я през лятото на 2009 г. Самата обиколка беше много добре организирана. Включително посещението на праисторическото обиталище разположено малко по-нагоре по пътя. Екскурзоводът беше много добре подготвен, любезен и отзивчив към въпросите ни. Именно това ме накара да напиша този коментар, провокиран от първия такъв. Явно след това нещата са се променили. Дори бяхме решили тази година отново да я посетим.
0
0
Росен ВАСИЛЕВ
Росен ВАСИЛЕВ
25.09.2012 22:01
Красотата на пещерата е невероятна . за това няма две мнения.Смятам да опонирам обаче предходното становище в частта му за екскурзовода. Под "екскурзовод" вероятно авторката визира човека на входа, който с микрофон повтаря едно и също до втръсване от сутрин до вечер, но това са повече дебелашки шеги (за полицаи, трошащи фотоапарати, за магарета-инатчии и т.н.) отколкото сведения за пещерата. В самата пещера имаше на пост четирима екскурзоводи, които казваха по 11 изречения за 22 секунди и толкова. Лично аз от тях запомних, че Коледното дърво не е живо и на едно място се образували някакви бисери. Де факто посещението на пещерата без съпровождащ екскурзовод, който да ти обясни всеки акцент от трасето, беше просто едно лудо препускане през подземни коридори, което никой не може да ме убеди, че струва 5 лева. Защото информацията, която човек получава за тези пари е нулева!
0
0
Марги
Марги
21.07.2012 11:36
Пещерата е уникална - едно от многото прекрасни неща в нашата страна, която природата ни е подарила. Посетихме я на 17.7.2012 г. във времето от 12 до 13ч. Екскурзоводът беше невероятно красноречив с прекрасна и изчерпателна беседа и с неповторимо чувство за хумор.
0
0