Триградското ждрело

07.10.2011
Триградското ждрело
Снимка: Александър Юруков

Триградското ждрело е уникална природна местност, която се намира в Родопите. Родопите е планински масив, който е разположен в Югозападна България и крие сред хълмистите си възвишения не едно или две природни богатства. Едно от тях е именно Тригрдското ждрело, което представлява всъщност пролом и което е разположено на 1.5 километра северно от село Триград. Първото, което ще ви направи впечатление щом зърнете Триградското ждрело, е величествеността на това място, която най-напред стряска, а в последствие кара посетителите си да занемеят пред величествената картина.

Троградското ждрело е обявено за защитена територия през 1963 г. Впечатляващото Триградско ждрело следва поречието на река Триградска по пътя Девин–Триград. За да се доберете до Триградското ждрело от Девин трябва да следвате извивките на реката към нейните извори. Пътят ще ви позволи да се любувате на невероятни природни картини и местности - надвиснали над реката скални каскади, както и живописни полянки. По пътя ще стигнете до селата Грохотно и Тешел, а след тях трябва да поемете по пътя, който пресича Буйновска река. Трябва да продължите нагоре по каньона на Триградска река, водещ към селата Триград и Гьоврен. След това ще видите разклонение, което води надясно към самото село Триград.

Общата му дължина на Триградското ждрело е 7 км, но същинското ждрело е около 2-3 км. Със своите размери Триградското ждрело се нарежда на трето място, веднага след след Буйновското ждрело и Трънското ждрело.

Триградското ждрело в Родопите

Отвесни варовикови скали, които ограждат течението на река Триградска са същината на Триградското ждрело. В началото си ширината на ждрелото е по-голяма, но колкото по-насевер стигате, толкова по тясно става то. В най-тясната си част е около 100 метра. Реката влиза в пещерата Дяволското гърло и 530 м след това излиза като голям карстов извор. След това се слива с река Буйновска.

Западната стена на ждрелото се издига на височина 180 м, а източната достига до височина от 300 - 350 м. В началото на ждрелото разстоянието между двете стени е около 300 м, но в по северните части става близо 100 м. . В източния склон на ждрелото се намира друга известна пещера - Харамийската. . Огромните отвесни скали стесняват все повече пътя на водата, която буйна и разярена навлиза в Триградското ждрело, което образува своеобразен каньон. В най-високите си части скалите достигат около 250 метра.

Местността край Триградското ждрело

Най ниската част на Триградското ждрело е “Буков мост”, която е на 946.5 м. надморкса височина, а най-високата е при връх Кулата - 1543м. надморска височина. През годините в района на тази природна забележителност са провеждани доста археологически разкопки, които доказват, че тук някога е имало пещерни жилища. Има данни и за тракийски некрополи. Едно от най-интересните места в района на Триградското ждрело е пропастната пещера “Дяволското гърло” с нейния невероятно красив 42-метров водопад, който се спуска надолу в пещерата.

Ако желаете да нощувате в района на Триградското ждрело може да го направите в съвсем близко разположената хижа Триградски скали, както и в самото село Триград, което предлага нощувки в уникално преустроени в духа на българското къщи.

Ждрелото е част от 100 национални туристически обекта на Български туристически съюз, като печат може да се вземе в хижа „Триградски скали“.

3.9
Общо гласували: 10
5 4
4 1
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати