Национален Парк Пирин

07.10.2011
Наслаждавайки се на Пирин

Разходката и посещението на Национален парк "Пирин" е невероятна наслада за всички любители на природните красоти и планинари. Началото на Национален парк "Пирин" е от 1962 г., когато той официално е създаден.

По пътя към Вихрен

Целият парк се разпростира на площ над 42 000 хектара, заети от вековни гори, удивителни и красиви мраморни върхове, сред които са се образували изумрудни езера и бистри реки. В Пирин е единственото място, където може да срещнете защитеното от закона за опазване на природата цвете еделвайс. Природен парк Пирин е и дом на разнообразна фауна – тук може да видите диви кози, сърни, мечки, диви котки и вълци и още мн. други.

Национален парк "Пирин" е включен в програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО. Официалната дата, след която национален парк „Пирин” вече официално фигурира в списъка със световното природно наследство на ЮНЕСКО е 1983 г. След започването на строителството на ски зоната на най-големия и модерен зимен ски център у нас - Банско, преди около осем години ЮНЕСКО изрази тревога за състоянието на Национален парк Пирин. В момента в националния парк се планира изграждането на още две ски зони – Добринище и Кулиното над Разлог, въпреки че това е забранено от Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк Пирин в сила до 2013 г.

Вихрен в сняг

Национален парк Пирин е един от трите национални парка в Република България. Преди да се сформира тази красива и богата природна местност, в рамките на планината съществува Народен парк Вихрен, който е създаден на 8 ноември 1962 г. с цел опазване на горските масиви, разположени в най-високите части на планината. Този предшественик на национален парк Пирин е обхващал площ от около 6 200 хектара, което е доста по-малка площ от територията на днешния парк. През 1974 г. с указ на министерството на горите той е преименуван на Народен парк Пирин, като територията му е увеличена значително с цел защита на по-голяма площ природни местности в Пирин планина.

Хижа и езеро в Пирин

Още от 1883 г. Национален парк Пирин е обявен за една от териториите, които са с най-голямо природно значение в Европа. Сегашните граници на парка са с общините Гоце Делчев, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Струмяни и Сандански. В рамките на национален парк Пирин са сформирани и двата природни резервата Баюви дупки - Джинджирица. Джинджирица е един от най-старите резервати в България. Тук е и резарватът Юлен. Баюви дупки - Джинджирица също е част от мрежата на биосферните резервати по програмата „Човек и биосфера” на ЮНЕСКО.

Най-развитата туристическа местност от Национален парк Пирин е Парков район „Вихрен“. До голяма степен това се дължи на голямата близост на района с курорта Банско. Ежегодно хиляди туристи посещават Банско, което само по себе си е предпоставка и за посещаемостта на тази зона от Природен парк Пирин. В парковия район „Вихрен“ посетителите могат да се разходят и да видят реките Демяница и Бъндерица, както и езерата Василашки езера, Типицки езера, Дългото, Рибното и др.

На преход в Пирин

Навярно най-голямата природна забележителност на Националния парк Пирин е Байкушевата мура. Това хилядолетно дърво, което всъщност е черна мура, със своята възраст от над 1300 години се счита за едно от най-старите дървета в България. В границите на парков район „Вихрен“ се намира връх Вихрен, който е предизвикателство за алпинисти и любители планинари.

В рамките на Национален парк Пирин е и хижа Пирин, която е една от най-ниските хижи в тази планина.

Разположена е на 1640 м. надморска височина в местността Трите реки. Сградата представлява масивна триетажна постройка с капацитет от 90 места. Стаите са с по 4 и 6 легла. През лятото има възможност за още 20 - 30 места в палатки. Хижа Пирин е водоснабдена и електрифицирана от агрегат и ВЕЦ, отоплението е на печки с твърдо гориво, разполага с туристическа кухня и столова.

Национален Парк Пирин е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4.5
Общо гласували: 12
5 7
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати