Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Кордопулова къща Мелник

Кордопулова къща Мелник

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Кордопуловата къща

Мелник е един от най-старите исторически градове в България. Днес той се счита за най-малкия град на територията на страната. Макар и малък, Мелник е успял в максимална степен да съхрани българските традиции и дух, както и множеството си културни паметници. От Възраждането до днес в Мелник са се запазили забележителните в архитектурно отношение мелнишки къщи. Най-интересна от тях е Кордопуловата къща (Kordopulova house), която се счита за най-голямата възрожденска сграда в България.

Кордопуловата къща и е построена от богатата мелнишка фамилия Кордопулови през 1754 г., а днес е безспорният фаворит като най-голямата възрожденска къща в историята на Бъгария. Тя е впечатляваща с автентичния си богат и красив интериор. Превърната в интересен музей на българската култура и традиции Кордопуловата къща предлага разходка из дървените си етажи, покрити с пъстри черги. За да усетите максимално автентичната атмосфера и български дух, седнете на някое от местата покрай три стени и погледнете към еркерните прозорци.

В приземния етаж на Кордопуловата къща има вкопани изби за вино, с капацитет за отлежване на 250-300 т. Тук е оформен интересен лабиринт и винарски изби, които са особено атрактивни за туристите. Последният прочут представител на фамилията Кордулови е Манолис Кордопулос. Той завършил винопроизводство във Франция и пренесъл знанията си във винопроизводството в Мелник. Той дава убежище на Яне Сандански в Кордопуловата къща в годините преди Първата световна война.

Днес има традиция всеки от посетителите на тази стара мелнишка къща да получи чаша от прочутото мелнишко вино, което се произвежда в тези изби. Самата изба е издълбана в скалата, като е оформен 150-метров тунел. В избите могат да се поберат цели 300 тона вино, като най-голямата бъчва побира значителните 12.5 тона от гроздовия елексир. В началото на 20 век в Кордопуловата къща е имало бъчва, която е побирала 100 оки грозде.

Цялата Кордулова къща е издигната на четири етажа, като два от тях са каменни. Във вътрешността й има 7 стълбища и 24 прозореца, подредени в две редици. Горната редица е от цветно венецианско стъкло, което пропуска меко светлината, падаща върху изрисуваните стени, дърворезби и долапи.

В полуетажа е издаден еркерен етаж за живеене.Влизайки в къщата особено силно впечатление прави дневната стая. Тя е просторна и именно тук са разположени 12 от уникалните прозорци на Кордопуловата къща. Долният ред прозорци имат български характер и са типични за възръжденското ни строителство. Горният ред прозорци е украсен с различни цветни стъкла, които са смесица от венециански и ориенталски мотиви. По северната стена на гостната стая в Кордопуловата къща има майсторски стенописи с барокови орнаменти.

Таванът на стаята е направен изцяло от дърво. Върху него може да видите изобразено слънцето с дванадесет заострени правоъгълника, които символизират броя на месеците в годината. Тук може да се видят изложени съдове за вино, от които някога гостите на къщата са пиели мелнишкия елексир. По целия под са постлани майсторски изработени килими.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
50
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати