Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепост Баба Вида

Крепост Баба Вида

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Крепост Баба Вида

Районът около град Видин, който е разположен в зеверозападния край на България, на река Дунав, е един от най-гъстонаселените с исторически и културни паметници, които пазят българщината. Близо 100 исторически паметника са свидетели на случилото се през многовековната история на Българската държава. Един от най-внушителните сред тях е крепостта Баба Вида и музеят, изграден към нея. Крепостта Баба Вида е единственото изцяло запазено отбранително укрепление на територията на страната. Едновременно с дефанзивните си функции крепостта се е използвала и като владетелска резиденци.

Музей-крепост Баба Вида (Baba Vida Fortress) е известна още и с наименованието Бабини Видини кули. Тя е най-голямата историческа забележителност в района на Видин и е включена Като идеален образец на българското средновековно строителство комплексът Музей-крепост Баба Вида е обявен за един от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Средновековното укрепление Баба Вида е разположено в целия си блясък на отминало величие на големия завой на река Дунав при самия град.

Баба Вида Параклис

Смята се, че основите на каменната крепост Баба Вида са положени в края на 10-тото столетие, като те лежат върху една от кулите на антична Бонония, който е бил главен римски наблюдателен пункт. Крепостта е служела за защита на местния владетел и на целия град Видин през почти цялото Средновековие. Окончателен вид постройкта на крепостта Баба Вида придобива през 14 век, когато основна реконструкция и подсилване на сградата прави Видинския цар Иван Срацимир (1352-1397 г.). Той превръща Баба Вида във своя основна владетелска резиденция.

Крепостта заема площ от 9, 5 декара заедно със защитния ров. Той е с две оградни стени, по които са били разположени 11 отбранителни кули (една от тях е от XVIIв.). Крепостта е била надграждана на няколко пъти, когато градът е бил под управлението на Австрийската и Турската империи и на Българското царство.

Конструкцията на крепостта Баба Вида има неправилна четириъгълна форма, като всяка страна е по около 70 метра. Целият дворцов комплекс заема площ 9, 5 декара, като е заобиколен със защитен ров с ширина 12 м и дълбочина 6 м. Този исторически комплекс има доста стабилно укрепление, което се състои се от две стени. По-високата вътрешна стена вътрешна има цели 9 кули, 4 от които са разположени във всеки ъгъл, а 5 са странични и са по-ниски.

По-ниската вътрешна стена има само 2 кули. Пространството между двете стени е заето от външен двор. До крепостта Баба Вида може да се стигне само от северна посока, където е разположена и входната наблюдателна кула. До него някога се е стигало посредством дървен подвижен мост, който в момента е заменен от каменен. Мостът минавал над рова, който се е запълвал с вода от река Дунав. Когато минете през входната кула ще се озовете в първия вътрешен двор.

Баба Вида Видин

Замъкът Баба Вида е обявен за национален паметник на културата през 1964 г. През 1964 г. в крепостта Баба Вида е открит летния театър, в който се провеждат традиционно летни театрални дни. Много кинематографисти признават уникалния естествен декор на крепостта Баба Вида, която е обикнато място за снимките на пълнометражни филми. В самата крепост се опазват редица находки и сведения за историята на крепостта, обединени в музея Баба Вида. Цялата крепост е пригодена изцяло туристически цели, а посетителите днес могат да видят обстановката, която е запазена в близък до естественото ѝ състояние вид.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
53
41
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати