Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Даскаловата Къща - Музей на резбарското и зографско изкуство

Даскаловата Къща - Музей на резбарското и зографско изкуство

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Даскаловата Къща - Музей на резбарското изкуство в Трявна
Снимка: Александър Юруков

Даскаловата къща в град Трявна е единственият в България специализиран музей на резбарското изкуство. Самият град Трявна е разположен в долината на Тревненска река, по северните склонове на живописната Стара планина. Тази централна северна част на България е богата на голям брой природни резервати и красиви местности, но освен това и на доста исторически и културни паметници.

Старата част на Трявна е обявена за архитектурен резерват, в който се пазят около 140 паметника на българската възрожденска архитектура. Музей на резбарското и зографско изкуство – Трявна е свързан с вековните традиции на града в дюлгерството, дърворезбата и иконописта.

Уникалният по рода си музей Даскаловата къща е строен през 1804-1808 г. Главната заслуга за построяването на сградата на днешния Музей на резбарското и зографско изкуство – Трявна е майстор Димитър Ошанеца и неговия помощник Иван Бочуковеца. Всичко започва от един облог между двамата, който те сключили през 1808 г. Облогът бил свързан с направата на дърворезбените тавани. За по-добър майстор е признат Димитър.

Едно от постиженията, които може да видите в Музея на резбарското и зографско изкуство – Трявна са красиви и уникално изработени слънца, резултат от облога на майсторите. Те са изработвани в продължение на шест месеца и до днес се считат за ненадминат връх в резбарското изкуство.

Във вътрешността на Музея на резбарското и зографско изкуство – Трявна може да се разгледат произведения и работи на видни майстори в областта на обработването и орнаментирането на дървен материал. В хронологически ред е разкрито не само развитието на самото изкуството, но са подредени и инструментите на майсторите. В Музея на резбарското и зографско изкуство – Трявна е показана и техниката и технологията на изработване на дадени предмети или детайли.

Интересен момент в експозицията е родословното дърво на фамилиите, дали най-голям брой майстори. Една от колекциите е самобитния майстор-резбар Генчо Марангозов. Особено впечатляваща неговата работа претворява резба и дървоскулптура на български ханове и царе, както и барелефи на възрожденски дейци.

Музея на резбарското и зографско изкуство – Трявна е разположен на улица П.Р. Славейков 27 в град Трявна. Желаещите да посетят уникалния по рода си Музея на резбарското и зографско изкуство в Трявна могат да го направят всеки ден от 09.00-18.00 ч. през лятото и между 09.00-16.30 ч. през зимата.

Даскаловата Къща е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк. В самия музей може да получите и печат за Стоте национални туристически обекта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати