Къща-музей Алеко Константинов

07.10.2011
Музеят на Алеко Константинов в Свищов
Снимка: Община Свищов

Къщата-музей "Алеко Константинов" в Свищов е един от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически зъюз, който трябва да посетите непременно. Този паметник е в чест на голямото име на Алеко Константинов и важната следа, която той оставя в литературата и обществения живот на България. Самият град Свищов, в северната част на страната, съвсем близо до река Дунав, е родното място на Алеко.

Самата Къщата-музей "Алеко Константинов” е създадена през 1926 г. Родният дом на писателя минава под управлението на Свищовската община още докато той е жив. Алеко Константинов дарява къщата си, защото има желанието тя да се използва за културни събития и мероприятия в родния му град. Къщата-музей "Алеко Константинов” се намира на ул. Клокотница 6 в Свищов.

Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г., а баща му е известен тътговец, който се ползва с влияние и почит между своите съграждани.

Той често пътувал из Румъния и Австрия, а тези постоянни посещения на различни държави му позволяват да владее говоримо и писмено пет езика. Характерът му бил на деспотичен, горд и надменен човек, докато съвсем друго било положението с майката на Алеко Константинов. Тя била скромна и нежна жена, която възпитала своя първороден син в духа на позитивното и успяла да култивира в характера му духа на мечтателя.

Днес в Къщата-музей "Алеко Константинов” може да разгледате богата колекция и експозиция от лични вещи, ръкописи и творби на писателя. Всички те пресъздават и описват подробно целия творчески път на Алеко Константивнов, като писател и творец и като обществен деец.

На първият етаж в Къщата-музей "Алеко Константинов” може да разгледате доста богата археологическа колекция. Вторият етаж от музея е отреден за колекцията от лични вещи и предмети, свързани по един или друг начин с българския писател. Тази експозиция за неговия живот и творчество дава и подробни сведения за детството и юношеството на поета, които той прекарва именно в този дом.

Цялата Къщата-музей "Алеко Константинов” е ремонтирана и реставрирана както външно, така и вътрешно във възрожденския стил на втората половина на 19-тото столетие. Интериорът на постройката е впечатляващ с автентичността си. Навярно най-ценният експонат в Къщата-музей "Алеко Константинов” е самото сърце на твореца, което е изложено и всеки посетител може да види.

Къща-музей "Алеко Константинов" е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

3.8
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати