Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Къща-музей Алеко Константинов

Къща-музей Алеко Константинов

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Музеят на Алеко Константинов в Свищов
Снимка: Община Свищов

Къщата-музей "Алеко Константинов" в Свищов е един от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически зъюз, който трябва да посетите непременно. Този паметник е в чест на голямото име на Алеко Константинов и важната следа, която той оставя в литературата и обществения живот на България. Самият град Свищов, в северната част на страната, съвсем близо до река Дунав, е родното място на Алеко.

Самата Къщата-музей "Алеко Константинов” е създадена през 1926 г. Родният дом на писателя минава под управлението на Свищовската община още докато той е жив. Алеко Константинов дарява къщата си, защото има желанието тя да се използва за културни събития и мероприятия в родния му град. Къщата-музей "Алеко Константинов” се намира на ул. Клокотница 6 в Свищов.

Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г., а баща му е известен тътговец, който се ползва с влияние и почит между своите съграждани.

Той често пътувал из Румъния и Австрия, а тези постоянни посещения на различни държави му позволяват да владее говоримо и писмено пет езика. Характерът му бил на деспотичен, горд и надменен човек, докато съвсем друго било положението с майката на Алеко Константинов. Тя била скромна и нежна жена, която възпитала своя първороден син в духа на позитивното и успяла да култивира в характера му духа на мечтателя.

Днес в Къщата-музей "Алеко Константинов” може да разгледате богата колекция и експозиция от лични вещи, ръкописи и творби на писателя. Всички те пресъздават и описват подробно целия творчески път на Алеко Константивнов, като писател и творец и като обществен деец.

На първият етаж в Къщата-музей "Алеко Константинов” може да разгледате доста богата археологическа колекция. Вторият етаж от музея е отреден за колекцията от лични вещи и предмети, свързани по един или друг начин с българския писател. Тази експозиция за неговия живот и творчество дава и подробни сведения за детството и юношеството на поета, които той прекарва именно в този дом.

Цялата Къщата-музей "Алеко Константинов” е ремонтирана и реставрирана както външно, така и вътрешно във възрожденския стил на втората половина на 19-тото столетие. Интериорът на постройката е впечатляващ с автентичността си. Навярно най-ценният експонат в Къщата-музей "Алеко Константинов” е самото сърце на твореца, което е изложено и всеки посетител може да види.

Къща-музей "Алеко Константинов" е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати