Античен театър Пловдив

29.12.2010
Пловдив - Античният Театър

Античният театър в град Пловдив е една от най-големите културно исторически забележителности на този град, разположен в централната южна част на страната. Като втори по големина град в България, съвременен Пловдив е наследник на богата история, която започва да се пише по тези земи още от най-древни времена. Като най-голямото историческо наследство на града се явява именно античният театър, който е най-голямо постижение в областта на реставрацията на паметниците от античността в България.

Амфитеатъра в Пловдив

Античният театър (Plovdiv Amphitheatre) е част от Стария град на Пловдив. Той е разположен на хълма Тримонциум. Това е името, което е носил днешен пловдив в древността. Античният театър с неговата внушителна архитектура е разположен между двата хълма Джамбаз и Таксим в града. Построен по времето на император Марк Улпий Траян на мястото на храм на тракийската богиня Бендида, Античният театър в Пловдив е един от най-добре запазените антични театри в цял свят. Важно е да се отбележи, че Античният театър в Пловдив не е Амфитеатър. Тази грешка се допуска доста често, но истината е, че амфитеатърът е различен вид антична постройка.

Античният театър в Пловдив е изграден в началото на 2 в. през н.е. по времето на император Траян (98-117) и в онези антични векове е бил една от най-значимите обществени сгради на Тримонциум. Постройката се отличавала с забележителна си архитектурната, великолепен дизайн и представителност. По трибуните на Античния театър можели да се настанят от 5 до 7 хиляди зрители, които от всички краища имат великолепна видимост към сцената, която била щедро украсена с фризове, корнизи и статуи. Днес от амфитеатралния театрон са оцелели 20 от общо 28-те реда. В края на 4-ти век поради пожар или земетресение голяма част от театъра е била разрушена.

Благодарение на археологическите разкопки, които се провеждат през 1968-1979 година от Археологически музей – Пловдив, днес все още може да се насладим на уникалната атмосфера в Античния театър в Пловдив. Той е включен в рамките на архитектурния резерват "Старинен Пловдив".

Античен театър Пловдив

Античният театър в Пловдив има отлична акустика, която се дължи на специфичната архитектура на театъра. И до днес той се използва за концерти и други обществени прояви, предимно през летните месеци на годината.

Античният театър в Пловдив е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4
Общо гласували: 28
5 12
4 7
3 5
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати