Перперикон

11.11.2010
Perperikon

Перперикон (Perperikon) е голямо мегалитно светилище, което образува един от най-древните и най-исторически значимите археологически комплекси, открити на Българска земя. Количеството и вида на откритите доказателства доказват, че на това място се е намирало прочутото в древността светилище на Дионис. На Перперикон е мястото, където се е вярвало, че са били изложени мощите на Орфей или част от тях. Целият археологически комплекс Перперикон се състои от четири основни части от новокаменната епоха.

Първата е мощна крепостна стена, втората е Акропол, изграден от огромни каменни блокове, заемащ най- високата част на хълма. Третото звено на Перперикон е дворец, който е изсечен в скалите и заемащ площ от 10 000 кв. м.Четвъртата част на комплекса са северното и южно предградия, които представляват система от малки улички в скалите, жилищни сгради и храмове.

Перперикон е разположен на висок скален връх при надморска височина от 470 метра в източния дял на Родопите.

Археологическият комплекс се намира на 15 км североизточно от град Кърджали. В подножието на Перперикон остава село Горна крепост, а съвсем наблизо тече Перперишката река, която се влива наблизо в язовир “Студен кладенец”, построен по коритото на река Арда. По поречието на Перперишката река, която оформята плодородна и живописна местност наоколо, са разпръснати археологически обекти от различни епохи, които ограждат същинския център на Перперикон .

Целият комплекс Перперикон заема обща площ от 12 кв. км. Светилището е включено в Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Разкопките на Перперикон започват през 2000 г., като работата по откриването на нови и нови доказателства за този важен археологически комплекс не спира и до днес. От дълбока древност Източните Родопи са били привлекателно място за населяване и не случайно те се смятат за люлка на мегалитната култура. Хора по тези места е имало далеч преди траките. Сегашните доказателства сочат, че Перперикон е светилището на Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите.

Перперикон

Легендата за светилището на Дионис разказва, как синът на Зевс и Семела се ражда сред останалите богове. Обкръжен от многочислена свита сатири с кози копита и от прекрасни менади, Дионисий скита по Земята и учи хората как да отглеждат грозде и да правят вино. В резултат на това по-късно се появяват празниците в негова чест, които са т. нар. орфическите мистерии. Те се правели само от посветени - неженени мъже.

Обредите и тайните ритуали ставали в затворени общества и скрити места, недостъпни за погледа на останалите хора, като скали и пещери. Такова място са и Източните Родопи и по-специално Перперикон . Кулминация представлява символичната смърт на царя-жрец, която е препратка към разкъсването на Дионисий от титаните, която се осъществявала с жертвоприношението на козел, кон или бик. Освен това се извършвало символичното зачатие на богинята-майка, която дава началото на нов живот. Това ставало с масово съвкупление на мъже и жени.

Изследванията в последните години на Перперикон са категорични, че тук е било и светилището на един от най-популярните древни герои - Орфей, който е роден някъде в пределите на Тракия. Според проф. Николай Овчаров на Перперикон са били изложени мощите на Орфей или част от тях, защото се знае, че Орфей е бил разчленен. Тук е ставало необичайното погребение нависоко в скалите вместо в земята. Освен Орфей на Перперикон е погребан ритуално и Резос, който е герой от Троянската война.

Перперикон

С откритите доказателства Перперикон се превръща в първото известно в света светилище на Орфей.

Тук са идвали на поклонение хора от целия Източен и Източносредиземноморски басейн. Сред доказателствата за тази хипотеза са откритите керамика и монети, много еленови рога (използвани за ритуалните жертвоприношения). Самото светилище на Перперикон е от къснобронзовата епоха. Изградено е около скала във формата на пресечена пирамида, като в него са намерени и 30 глинени олтара, част от които са от среднобронзовата епоха от 19-и – 18-и век пр.н.е..

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4
Общо гласували: 32
5 13
4 8
3 8
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
наблюдател
наблюдател
10.12.2012 22:56
Пълна боза!Тотална каша и обърквация.Омешани са като тюрлюгювеч Перперикон и Татул.ТРЯБВА ДА СЕ ИЗТРИЕ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ .
0
0
цвети
цвети
21.02.2012 19:07
ажошоож хн но хан борис 1
0
0