Томбул джамия Шериф Халил Паша

07.10.2011
Томбул джамия Шериф Халил Паша

Джамията Шериф Халил паша или известна още като Томбул джамия е най-големият мюсюлмански храм на територията на България. За границите на целия Балкански полуостров Томбул джамия "Шериф Халил Паша" се нарежда на второ място по размери веднага след джамията в Асеновград.

Днес храмът е една от най-големите религиозни забележителности на град Шумен, който е разположен в северозападната част на България. Томбул джамия е единственият действащ мюсюлмански храм, който позволява и туристически посещения. Строителството на Томбул джамия "Шериф Халил Паша" започва през 18 век.

Основите на мюсюлманския храм за положени през 1740 г., а Томбул джамия е окончателно завършена през 1744 година. Името Томбул всъщност е дадено заради формата на мюсюлманския храм или по-точно от формата на купола му, която е подчертано овална. На турски език Tombul се превежда като събран, струпан, дебел, надут, топчест.

Когато е строена Томбул джамия "Шериф Халил Паша" е била разположена в централна част на град Шумен. С течение на годините и разрастването на града централната градска част се измества, в резултат на което Томбул джамия остава в югозападната част на Шумен.

За строежа на внушителния мюсюлмански храм са използвани като подпорни колони колоните от двореца на първите български ханове в Плиска. Този факт кара учените и археолозите, работещи по темата, да предполагат, че голяма част от руините на двореца в Плиска са били запазени и видими по времето, когато е строена Томбул джамия "Шериф Халил Паша" и че руините са унищожени и разграбени след това. Преди време в Томбул джамия е имало библиотека, чиито архив е наброявал цели 5000 тома религиозна литература. Малко по-късно те са преместени в Народната библиотека Св. Св. Кирил и Методий в София.

Днес Томбул джамия "Шериф Халил Паша" е комплекс, който се състои от основна сграда, където се помещава молитвената зала, двор и пристройка. Пристройката се състои от дванадесет стаи, които изпълняват ролята на пансион към медресето. Конструкцията на молитвената зала в Томбул джамия преминава през няколко геометрични форми. В основната си част молитвената зала има формата на квадрат, който в средната част се превръща в осмоъгълник. Осмоъгълникът се трансформира в кръг, завършващ със сфера или това всъщност е куполът. Разстоянието от върхът на купола на Томбул джамия "Шериф Халил Паша" до земята е цели 25 метра. Самото минаре на джамията е с височина 40 метра.

Интериорът на храма се отличава с колоритна и пъстра украса. Наред с множеството арабски надписи, които по своята същност са сури от Корана, в молитвената зала на джамията в Шумен са изрисувани растителни и геометрични фигури. Дворът на Томбул джамия "Шериф Халил Паша" е ограден от интересните по форма сводове пред дванадесетте стаи, разположени концентрично. До балкона, от който ходжата призовава вярващите към молитва има цели 99 стъпала. В двора на Томбул джамия има голяма шадраван, който се използва за ритуално измиване на поклонниците. Водата от този шадраван се смята за свещена.

Томбул джамия Шериф Халил Паша е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Стани
Стани
13.06.2013 13:37
Уважаеми администратори.Хем пишете,че джамията в Шумен е най-големият мюсюлмански храм на Балканите,хем в следващото изречение казвате,че е втори по големина след Асеновградската джамия.Истината е,че тя е втора по големина в европейската част на Балканите след Селимие в Одрин.Томбул джамия е най-изящният паметник на стила лаля деври по нашите земи.С уважение Стани!
0
0