Св. Александър Невски

04.04.2010
Александър Невски

Храм-паметник Св. Александър Невски е главният катедрален храм на българския патриарх и безспорно най-внушителната църковна постройка в българската столица – София. Навярно Св. Александър Невски е и единствен по рода си в цялата страна православен храм, който да внушава с вида си едновременно почитание и преклонение пред красотата на сложната му архитектура. Разположен в центъра на София, съвсем близо со Софийския университет и Националната библиотека храм-паметник Св. Александър Невски е една от най-големите забележителности на столицата. Той е включен и в списъка със 100-те национални забележителности на Българския туристически съюз.

Зад строителството на храм-паметник Св. Александър Невски стоят щедри дарения на родолюбиви българи. Строителството на църквата започва пре 1904 г. и завършва през 1912 г., а самата инициатива по построяването на тази възхитителна катедрална църква е на княз Александър. Всъщност решението за построяване на Св. Александър Невски е взето още през 1879 г. от Учредителното събрание в Търново. Княз Александър се обръща с апел към българите за събиране на средства и след като са събрани достатъчно на на 3 март 1882 г. с изключителна тържественост е направена първата копка при сторежа на Св. Александър Невски. Той е обявен за паметник на културата през 1924 г.

Снимки на Църква Александър Невски

Проектът на храма Св. Александър Невски е дело на руския архитект проф. Александър Померанцев, който работи съвместно с колегите си Александър Смирнов и Александър Яковлев (1879-1951). Мястото, където е построен Св. Александър Невски не е случайно – по-онова време то е било най-високото в столицата София. Самият проект е бил готов през 1898 г., а цялата работа по издигането на този български символ струва около 5, 5 милиона лева. Интересен факт е, че в основите на Св. Александър Невски е вкопана метална кутия, в която са записани имената на членовете на тогавашното правителството.

Целият храм-паметник Св. Александър Невски заема обща площ от 3170 кв. м. купол на красивата църква е висок значителните 45 метра. С тези си рамери той може да побере около 5000 души, което автоматично го прави вторият най-голям храм на Балканския полуостров след храм Свети Сава Сръбски. Храмът представлява петкорабна църква в неовизантийски стил - кръстокуполна базилика с главно централно кубе. При вътрешната украса на храма са употребени само първокачествени и скъпи строителни материали, като разноцветни италиански мрамори, оникс, донесен от Бразилия, алабастър, мозайки от Венеция и др. Около кръга на купола на Св. Александър Невски с тънки златни букви е изписана молитвата "Отче наш". Осветителните тела в храма са изработени в Мюнхен.

Alexander Nevski

Св. Александър Невски е забележителна съ своите 12 камбани, като главната камбанария достига близо 53 метра височина. Всички камбани са излети и донесени от руската столица Москва. Най-тежката камбана на Св. Александър Невски тежи близо 12 тона, а най-малката е само 10 кг. След завършването на храма през 1912 година цяла плеада от изтъкнати руски и български специалисти, архитекти, художници и каменоделци се заемат с украсата и изографисването на интериора на Св. Александър Невски.

Началната стъпка е облицоването му, което е започнато от италиански каменоделци. Стенописите са рисувани под ръководството на проф. А. Кисельов, който е лично е бил отговорен за смесването и приготвянето на темперните бои. В изографисването на Св. Александър Невски помагат още доста руски художници-специалисти.

4
Общо гласували: 9
5 4
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати