Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Архитектурно-исторически резерват Мелник

Архитектурно-исторически резерват Мелник

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
В Мелник

Град Мелник е разположен югозападните склонове на Пирин планина, която се извисява в Югозападна България. Мелник е най-малкият град в България, но за сметка на мащабите си той е един от най-богатите на исторически паметници на културата и на природни забележителности, които са резултат от естествено разнородната и живописна природна обособеност на района.

Мелник е официално обявен за културно-исторически резерват и за град-музей. Населението му е едва около 400 жители. Архитектурно-исторически резерват Мелник се намира на 24 км от Сандански, а до него води част (12 км) от международния път София-Атина.

Архитектурно-исторически резерват Мелник е една от най-посещаваните дестинации на територията на България. Освен многото българи, тук през цялто време на годината прииждат посетители от цял свят, заинтригувани от интересната архитектура и история на района и града.

Популярен с природния феномен „Мелнишки мелове” или т.нар. Малнишки пирамиди, това планинско градче предлага на своите гости неповторима атмосфера от множество автентични възрожденски постройки, голяма част от които превърнати в приятни къщи за гости, а всичко това е придружено с руйното и първокласно вино, което се произвежда във почти всяка домашна изба в Мелник. Елексирът от грозде, който се прави в Мелник е бил един от любимите на Чърчил.

Мелнишките Пирамиди

Името на Мелник се свързва с думата Мелон, която произлиза от славянската Мел и означаваща бяла глина, креда. Мелник е и доста близо до едни от най-големите археологически забележителности на България, сред които Роженски манастир (16 век).

Когато се разходите из града няма как да не останете очаровани от спокойствието, което цари в него и от историческото самочувствие, което блика от всяка една автентично реставрирана къща в Мелник. Славата на града като производител на особено качествено и търсено вино идва още от Средновековието.

Признание за качеството във винопроизводството Мелник получва от сравнително близко разположения Солун. През 14 век Мелник вече е прочут като център на винопроизводството. През Възрожденските години Мелник е в своя апогей.

Това закътано планинско селище било духовен, икономически и културен център на целия югозападен район. В града е имало повече от 25 000 жители, цели 1300 къщи и 70 църкви. Големият си напредък Мелник дължи най-вече на процъфтяването на производството и търговията с памук, тютюни, разбира се, на вино.

Мелнишките мелове

В рамките на архитектурно-исторически резерват Мелник може да посетите десетки реставрирани и пригодени за гости възрожденски къщи, безспорният фаворит сред които е т.нар. Кордопулова къща. Кордопуловата къща е построена от богатата мелнишка фамилия Кордопулови през 1754 г., а днес е безспорният фаворит като най-голямата възрожденска къща в историята на Бъгария.

Този шедьовър на архитектурно-исторически резерват Мелник впечатлява с автентичния си богат и красив интериор. Тя е превърната в интересен музей на българската култура и традиции, разположен между дървените етажи и подове, покрити с пъстри черги. Днес има традиция всеки от посетителите на тази стара мелнишка къща да получи чаша от прочутото мелнишко вино, което се произвежда в тези изби.

Прочутите Мелнишки пирамиди, наричани още мелове са една от най-големите природни забележителности, които може да посетите в рамките на архитектурно-исторически резерват Мелник. Те се считат за най-чудноватите земни образувания на територията на България, като са изваяни от бял ронлив пясъчник в течение на холядолетия.

В пясъчните мелове край Мелник са издълбани по интересен начин уникални импровизирани изби, в които зрее, отлежава и се сухранява прочутото мелнишко вино. Сама по себе си тази технология на винопроизводство е уникална.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати