Музей на мозайките в Девня

15.07.2010

Музеят на мозайките в град Девня е една от най-интересните забележителности на този малък български град, разположен в Североизточна България, на територията на община Варна. По своята същност музеят на мозайките в Девня няма аналог. Тук са представени на вниманието на посетителите римски и ранновизантийски мозайки от античното селище Марцианопол (Marcianopolis).

Музей на мозайките в град Девня е един от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Той се намира на бул. „Съединение“ № 73 в града, като работи от май до септември между 10 и 17 часа без почивни дни, а от октомври до април вратите му са отворени за туристи от 10 до 16 часа, като почивни дни са събота и неделя.

Музей на мозайките в Девня

Идеята за изграждането на Музея на музайките се заражда по време на археологическите проучвания, които започват през 1976 г. и продължават, като са прекъснати само за пет сезона. Безценната находка по време на тези проучвания представлява голяма късноримска сграда с мозайки, наричана villa urbana).

Музеят на мозайките е издигант по проект на архитект Камен Горанов върху част от античните основи на сградата, съхранила се от римски времена.

Според специалистите тя датира от времето на Константин I Велики, като е построена в края на 3– началото на 4 век на мястото на по-ранна сграда или няколко сгради, които от своя страна са били напълно разрушени по време на готските нашествия през 250–251 г. Смята се, че благодарение на ремонтни и реставрационни дейности римската постройка остава цяла някъде до 7 век.

Сградата на Музея на музайките се разпростира на площта на цял квартал, като дължината й е 37, 15 м, а ширината й достига до 37, 75 м, като тази част на постройката е с изложение изток–запад). Архитектурният стил на постройката е в духа на традициите на гръко-римското атриумно-перистилно жилище. Около вътрешен двор, наричан atrium, който е покрит с каменни плочи, а по средата красиво стои зидан кладенец с диаметър 0, 76 м, е разположена от три страни покрита галерия с варовикова колонада.

Тук са разположени 21 жилищни, стопански и складови помещения с обща площ от 1402 кв. м. Стените на жилищните помещения са били покрити с цветни мазилки и стенописи, както и с гипсови орнаменти. В пет от помещенията на сградата и портика могат да се видят многоцветни подови мозайки, които се считат за едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство от това време, открити а територията на България.

Тези интригуващи мозайки са изработени в класическите техники, известни като opus tesselatum и opus vermiculatum. Най-просто казано, те се състоят от малки камъчета в различни форми – мраморни кубчета, такива изработени от варовик, печена глина и цветно стъкло, наричано смалта. Всички те греят в общо 16 цвята, с помощтта на които са пресъздадени персонажи и сцени от гръко-римската митология, екзотични животни и птици, растителни и геометрични мотиви. На мястото, където са открити в музея са изложени три от тези мозайки, а останалите са пренесени върху нова носеща основа, след консервация и частична реставрация.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Десислава
Десислава
10.01.2012 13:15
Здравейте,много е хубаво,че в България има много места,които си заслужават да бъдат посетени.Едно от тези места предполагам,че е това,но това работно време,с което работи музея е най-малкото неудобно за туристите.Да почива събота и неделя музей според мен е недопустимо!Успех Ви желая и дай Боже да си промените работното време,за да могат и работещи хора да Ви посетят.
0
0