Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Музей на солта, Поморие

Музей на солта, Поморие

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Солниците в Поморие

Днешният черноморски град Поморие е наследник на богата антична история. Разположен в природно богат и живописен район по южното българско крайбрежие на Черно море, Поморие е невероятно приятен и модерен морски курортен комплекс, който предлага на своите посетители и гости и вълнуващи исторически забележителности. Наред с историческия си музей и Тракийската куполна гробница, Поморие разполога и с уникален по рода си Музей на солта. Той е разположен на брега на соленото Поморийско езеро, което е известно със специфичната си флора и фауна и което е доста магнетично място за екотуризъм и наблюдение на птици.

Музеят на солта в Поморие е официално открит на 7 септември 2002 г., благодарение на финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез програма “Фар”. Свързаните с програмата проекти "Всичко за солта (АЛАС)" ( 2001-2002 г.) и "Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект на културния туризъм" (2004-2005 г.) бяха успешно реализирани, в резултат на което музеят на солта в Поморие днес функционира и е една от най-атрактивните културни забележителности на морското ни градче.

Музеят на солта е отворен за обществени посещения ежедневно от понеделник до петък между 8.00 ч. до 18.00 ч., и в събота от 10.00 ч. до 18.00 ч., като почивен ден е неделя.

Музеят в Поморие представя по своята същност древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той е единственият в България и в цяла Източна Европа музей, който е специализиран за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Днес музеят на солта е разположен в стари постройки до поморийските солници, които благодарение на проектите по програмите от Европейския съюз са пригодени и облагородени за туристически посещения. С парите се ремонтират старите постройки, а малко по-късно общинския съвет в града приема решение, с което територия от 25 дка в Поморие се превръща в Музей на солта.

Солниците на музея и днес произвеждат сол по абсолючтно автентичната технология, която се е запазила повече от 25 века. В Поморие, който е наследник на древното селище Анхиало, морската сол се добива от незапомнени времена. Според българските историци, солниците са съществували още преди основаването на града, към 5 век пр. н.е. Самият процес по добиване на солта се състои в последователно преминаване на морската вода от морето към езерото, а оттам през няколко басейна, наричани тигани.

Музей на солта

Тук става изпарението, с което се повишава концентрацията на солта. Процесът завършва с кристализация в малките солници, които са с размери от 80 до 100 кв.м. Точно тук благодарение на слънчевата светлина и топлина, вятърът и майсторите, наследявали занаята от поколения, превръщат солената вода в бяла кристална сол.

Днес всеки, който иска да посети Музея на солта в Поморие може свободно да участват в производството на сол, при което ще получи подкрепата и помощта на работещите тук майстори солари. както и да разпитват майсторите солари. Многовековният опит се е предавал от бащи на синове, като по този начин занаятът е стигнал и до наши дни.

В музейната зала посетителите могат да разгледат интригуваща колекция от снимки. Тя проследява производството на морска сол от началото на 20 век до днес и включва автентични инструменти и съоръжения. В музея на солта може да видите дървени колички, гребла, лавут и мн. др приспособления. Тук са изложени още копия на османо-турски документи от 15-19 век, които дават информация за тогавашната търговия и административните процедури. Тази документация се счита за най-старата, скоято разполага музеят.

Музеят на солта в Поморие е включен в списъка със 100 национални туристически обекта, изготвен от Българския туристически съюз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати