Историческа местност Петрова нива

07.10.2011
Историческа Местност Петрова Нива

"Петрова нива" е историческа местност, която се намира в Странджа. Този югоизточен район на България е природно богата и исторически наситена местност, която пази много от българските културни паметници. "Петрова нива" днес е останала като символ на това, което се е случвало на това място на Преображение – от 11 до 13 юли 1903 г.

Тогава на "Петрова нива" заседава конгресът на Вътрешната революционна организация на българите от Тракия. На заседанието е решено да се подкрепи Илинденското въстание, което вече е започнало в Македония. Така именно започва и Преображенското въстание, което е първото всенародно усилие да се присъедини Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към свободна България.

Историческа местност "Петрова нива" заема равно и оширно било в землището на страндженското село Стоилово. Със своята историческа значимост "Петрова нива" доминира над околния район, съставен от малките каньони на река Велека и Младежка река. Западно "Петрова нива" граничи със село Средец, а пътят до местността е възможен единствено от тук, което обяснява защо страндженските войводи са избрали това място в началото на 20 век. "Петрова нива" е разположена на 20 км от град Малко Търново и на 11 км. от главния път Бургас- Босна- Звездец- Малко Търново. За да стигнете до тази историческа местност трябва да хванете отклонението, което е веднага след Звездец.

То представлява малък, тесен асфалтов път. Ако тръгнете от Малко Търново към Бургас поемете по отсечката непосредствено преди селото. Около "Петрова нива" са селата Стоилово и Заберново, откъдето може да се предприеме поход към историческата местност. Пътят е нелек, като ви предстои да преминете през черни пътища и през самата река Велека. Историческа местност "Петрова нива" е един от 100-те национални туристически обекта по списъка, изготвен от Българския туристически съюз.

Днес на историческата местност Петрова нива е издигнат паметник на Преображенци, който е възхвала на смелостта, патриотизма и всеобщите усилия на българите по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., които намират сила за бунт в стремежа към свободата. Издигането на този мемориален паметник в местността "Петрова нива" е резултат от дълго и мъчително набиране на средства.

В крайна сметка благодарение на инициативата на Централното раководство на Съюза на тракийските културно-просветни дружества, през 1953 г. на "Петрова нива" тържествено е открита мраморна плоча в чест на 50-годишнината от въстанието. Върху плочата има надпис, който обещава, че тук ще бъде построен паметник. Самото тържествено откриване на мемориала"Петрова нива" става на 16 август 1958 г. и на него присъстват живи Преображенци от Малко Търново.

Проектът на мемориала на "Петрова нива" е дело на архитектите Михаил Соколовски и Евгений Зидаров, които решават да издялат обелиска от от местен камък, добит в тукашната страндженска местност. В самия паметника са зазидани костите на Георги Кондолов. Преди средата на 50-те години на миналия век на това равно било е имало само малък параклис. През 2003 година е построен храм-костница „ Света Петка” в чест на 100-годишнината на въстанието. Днес на историческа местност "Петрова нива" може да разгледате интересн музей с най-различни експонати, като автентични документи, снимки и оръжия, използвани по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Ежегодно на "Петрова нива" се провежда Национален възпоменателен събор, организиран от община Малко Търново и Съюза на Тракийските дружества в България. Местността е обикната и от много любители на природните красови, които предприемат походи и палаткови лагери в района на Петрова нива" и околните села.

Историческа местност Петрова нива е част от 100 национални туристически обекта по списъка на Българския туристически съюз.

4.1
Общо гласували: 9
5 5
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати