Остров Иф - замъкът на граф Монте Кристо

22.04.2010
Island If

Издигащ се насред Марсилския залив, островът и замъкът Иф (Castle If) са едно интригуващо място, в което действителната и реална история на събитията през вековете размиват своите граници. Известен като замъкът на Граф Монте Кристо Иф започва да трупа популярност, след като Александър Дюма издава своя великолепен и обикнат от милиони хора роман за първи път през 1844 г. Днес стоящият на скалистия остров замък Иф, е отдалечен само на около миля от Марсилия. До него лесно може да се стигне с туристическо корабче, а такива тръгват редовно от старото пристанище на този френски град.

Наред с големите забележителности на този втори по големина град във Франция, като катедралите Нотр Дам де ла Гард и Де Ла Мажор, дворците Фарос и Лоншан, както и крепостите Сен Никола и Сен Жан и морският фар Сен Мери, замъкът Иф е една от най-магнетичните за туристите в Марсилия места. Основите на замъка Иф са положени през 1524 г. по заповед накрал Франсоа I. 7 години по-късно, през 1531 г., кралят вече има изпълнен план за издигането на крепост, която да защитава града при нападения откъм морето. През 16-ти век били издигната крепостната стена, както и наблюдателната кула. Цели 22 оръдия и гарнизон от 200 войници са били разположени в замъка Иф, за да бранят френската чест.

След около век от построяването си, през 1634 г. замъкът - крепост Иф се превръща в затвор. Обвинен в заговор срещу монархията, първият затворник в замъка Иф е бил рицарят Анселм. След година, прекарана отвъд каменните стени на крепостта, той намира смъртта си, като бил удушен. Всички затворници били настанявани в малки килии без каквито и да било прозорци в подземията. Разбира се, дори в онези години е имало двоен стандарт, като по-богатите от осъдените на затвор са можели срещу солидно заплащане да ползват по-големи помещения с прозорци, камина и дори гардероб.

На една от килиите има табела, която гласи, че там е живял Желязната маска. За това обаче няма реални достоверни факти, че е така, но това пък не пречи и до днес хиляди туристи годишно да идват в Иф, за да видят килията на тази мистериозна личност. В продължение на три века около 3 500 души са лежали затворени в Иф, като няма данни някой да е успял да прескочи внушителните стени на крепостта. Такъв подвиг прави измисления култов герой на Александър Дюма - граф Монте Кристо, чиято килия е една от най-големите атракции в замъка. В края на 19 век замъкът Иф вече не се използва като затвор, а от септември 1890 г. е отворена за посетители.

3.9
Общо гласували: 9
5 1
4 6
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати