Връх Каменица в Пирин

07.10.2011
Връх Каменица
Снимка: Георги Христов

Връх Каменица е един от най-атрактивните и предизвикателни върхове на Пирин планина, която се извисява в Югозападна България. Той безспорно привлича много привърженици на екстремните удоволствия, защото стръмните му скални форми и зъбери са предизвикателство за всеки алпийски катерач.

Като част от страничното Каменишко било, което влиза в състава на Северен Пирин, връх Каменица се характеризира с остри върхари, някои от които са с отвесни стени, тесни билни пасажи, спиращи дъха бездни, циркуси, ледникови езера. Снежните маси на връх Каменица не се стопяват чак до лятото, която е обяснимо, имайки предвид, че той достига до значителните 2822 метра надморска височина.

Първият връх на Каменишкото било е Малка Каменица, с височина 2679 метра. След него билото продължава в посока юг-югозапад към самия връх Каменица. Цялото било е изключително труднопроходимо, откъдето идва и предизвикателството за любителите на екстремните планински изживявания. Високото било на Каменица има подчертано алпийски характер и със своите красиви гледки съперничи на много планински върхове като Вихрен, Тодорин връх и Полежан. От връх Каменица се откриват прекрасни панорамни гледки към почти целият Пирин, планините Рила и Родопите, Боздаг, Славянка, Беласица, Огражден.

Каменица
Снимка: ystoyanov415

Със своите близо 3000 метра височина връх Каменица се нарежда на пето място сред върховете на Пирин по размер. Връх Каменица е най-висок на именно на Каменишкото странично било, което е заключено между Малка Каменица на север и Яловарника на в южна посока. Едно малко късо било се отделя от връх Каменица в западна посока, а то завършва с малкият връх Каменишка кукла, който достига до 2690 метра надморска височина. Малко по на юг се отделя и дългият Беговишки рид, който преминава през долините на река Беговица и река Мозговица.

Панорамата към Каменишка кукла при връх Каменица гледана от Тевното езеро е тази, която е най-известна и характерна за Каменица. Северната му страна е скалиста и широка, с отчетливо остър връх, а под самите скалите се разстила гъста гора от морени. Тук, по северната му стена е ограден катерачен тур от категория II "б". Южните склонове на Каменица се характеризират отново с каменисти част, които обаче са по-полегати и не толкова внушителни, както северната страна.

Условен маршрут нагоре към Каменица има от заслон Тевно езеро, както и от хижите Беговица, носеща още името Каменица. Път има и от хижа Пирин. По Каменица няма изградени специални туристически маршрути. Навярно заради това изкачването му е едно екстремно и вълнуващо преживяване, което се увенчава с невероятната красота на гледката от горе.

3.2
Общо гласували: 5
5 0
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати