Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Язовир Белмекен

Язовир Белмекен

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Язовир Белмекен

На 140 километра в югоизточна посока от София, във високопланинската област между Рила планина и Родопите е разположен Язовир Белмекен . Идвайки по главния път, който заобикаля язовира, гледката към Белмекен е нещо несравнимо. Кристалните, чисти сини води на язовира се смесват с аромата на иглолистните храсти и дървета. Погледнат от високо язовир Белмекен при слънчево време заслепява погледа и оставя чувството, че е обвит от тънка мъгла. В далечината се вижда едноименният връх Белмекен , който е част от източната Рила и е с височина 2626 метра.

Изходен пункд до язовир Белмекен е село Сестримо. Пътят първо преминава покрай язовир Чаира, който е на 1200 метра надморска височина. След кратка отбивка се поема по нагоре по тесния и виещ се асфалтов път, по който е добре да карате доста внимателно. Преди известно време тази отсечка беше включена като трасе от международен рали шампионат, който приключи със смъртта на един от състезателите.

Денивелацията от 600-700 метра между язовир Чаира и язовир Белмекен , който е разположен на около 1900 метра надморска височина се взема за около половин час път с кола. Ако сте любител на пешеходния туризъм може да се изкачите по пътя, заобиколен от гъстите гори на Рила, пеша. Ако трябва да потърсим из етимологията на наименованието Белмекен , става ясно, че това име означава „Известно място”.

Пикник на язовир Белмекен

Самият язовир Белмекен е разположен по течението на Сестримска река в Рила планина. Той е част от каскадата „Белмекен - Сестримо -Чаира и се счита за най-високият язовир с насипна язовирна стена на целия Балканския полуостров. Язовир Чаира се пълни благодарение на язовир Белмекен . През деня водите на Белмекен се изсипват в Чаира, като през нощта те се връщат обратно, като за това се изразходва от 1/5 до 2/5 от енергията, произведена през деня.

Съоръженията на каскада Белмекен - Сестримо са разположени в североизточните склонове на Рила планина, като улавят водите от рилската част на поречията на реките Марица, Места и Струма.

Асфалтовият път горе до язовир Белмекен преминава по източното му крайбрежие. Обикновено при хубаво време по средата на пътя има импровизирана сергия, на която може да си купите домашно направени сладка от диви ягоди, малини, къпини, мед, а също и кисело мляко.

Малко преди пътя да направи една полуобиколка на язовир Белмекен има отбивка за спортната база „Белмекен ”, в която редовно лагеруват български спортисти и отбори. Специално оборудвана с всичко неоходимо за трениращите Националният високопланински спортен комплекс „Белмекен ” е разположен сред екологична среда и живописни околности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати