Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерата Проходна

Пещерата Проходна

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Пещерата Проходна

Пещерата Проходна е една от най-ембелматичните български пещери. Точно тук, вследствие на ерозията и просмукващите се води, на тавана на пещерата Проходна се е образувал феноменът Окната, известен още като Очите на Бога. Тези две невероятни скални образувания, които представляват почти еднакви по големина дупки с формата на очи, са използвани като символ на Божието проявление във българския игрален филм „Време разделно”. Заснето по едноименния роман на Антон Дончев, в този филм за фон на голяма част от сцените е използвана именно пещерата Проходна. Тя е била снимачна площадка на още няколко български и чуждестранни филма.

Пещерата Проходна се е формирала в Карлуковски карстов район, който е разположен в скалите край село Карлуково, което влиза в състава на община Луковит. Пещерата Проходна е уникална не само с възхитителния природен феномен „Окната“, но и заради това, че със своите 262 метра дължина, тя се счита за най-дългият пещерен тунел в България.

През 1962 година Пещерата Проходна е включена в списъка със българските природни забележителности. До пещерата Проходна може да се стигне съвсем лесно въпреки, че в района на околните села или по пътищата няма табели, знаци или маркировка, които да насочват често лутащите се туристи. Точно над пещерата Проходна преминава пътя от Луковит към Карлуково, което е разположено на 2 километра. С питане може да стигнете и от село Румянцево, което е разположено на главния път София- Варна.

Карлуковският пролом е един от най-големите карстови райониза територията на България. Все още няма конкретни данни за точния брой на пещерите, които са се образували тук въпреки, че по-голяма част от пропастите, скалните мостове и всички по-значителни дупки са маркирани.

Мнозина привържаници на екстремните спортове са на мение, че ако човек е решил да се пробва в адреналинонаситените спортове, като скачане с бънджи, то най-добре е за пръв път да се спусне от пещерата Проходна. Самият вход на пещерата Проходна е внушителен. Той има уникална усукана форма, която отново е резултат от ерозионната сила на водата. Височината на входа достига повече от 40 метра.

Невероятното и интересно галерийно разположение на пещерата Проходна я превръщат в единственото подобно място в света, където могат да се практикуват бънджи скокове от свод на пещера. След като преминете през входа и по цялото протежение на пещерата, се излиза от другата страна, откъдето има маршрут да се качите отгоре, за да може да разгледате феномена „Окната” и от дръг, по-близък план. В района на пещерата Проходна има също така отлични естествени условия за спортно катерене, сплеология, дори и риболов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
45
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати