Василашки езера

07.10.2011

Планинските територии на Рила и Пирин са изключително богати на езера. Всички те имат ледников произход, като съвсем малък брой са тектонски или моренни. Най-много циркуси и езера в Пирин планина може да се видят около високия връх Вихрен и околните не по-малко внушителни по размер върхове Суходол, Тодорин връх и др. Само в северния дял на Пирин са се образували повече от 160 езера при надморска височина над 2000 метра. В повечето от тези ледникови водни басейни може да се улови отлична пъстърва.

Василашки езера са група от десет ледникови езера, в които обаче влизат и двете Тодорини циркуси. Василашките езера имат славата на най-красивите и живописни сред всички, които могат да се видят в Пирин. Тази група е разположена във Василашкия циркус, който се намира между върховете Тодорка, Василашки чукар и един от Типицките върхове. В източна посока циркусът е отворен и водния поток от всички Василашки езера се оттичат през къс и буен поток към река Дамяница, която образува красива долина. В основния циркус са се образували двете същински Василашки езера, които се наричат Горното и Долното.

Василашко езеро

На малко по-голяма надморска височина, южно от основния циркус се намират Тевното Василашко езеро и една група от по-малки езера. В северозапад на посока, в малък изразен вторичен циркус лежат Тодорини езера, които са най-високо разположените сред всички Василашки езера. Общата площ на всичките водни басейни от групата е около 180 декара, като бреговете им са доста стръмни и каменисти, обрасли с ниски алпийски храсти. Като повечето ледникови езера и тук температурата на водата дори и през най-горещите летни месеци не се покачва повече от 10-12 градуса.

С наименованието на Василашките езера е свързана красива легенда. Тя разказва за левента Васил или Василаки, който бил любимият на Тодорка. Момъкът обаче се хвърлил в ледените води на Рибното Василашко езеро от мъка по Тодорка. Защо обаче, легендата мълчи. Във всички Василашки езера съвсем естествено вирее пъстърва, а целият циркусен комплекс (без Тевното езеро) е зарибен със сивен. Мнозина са на мнение, че най-красиво из Василашките езера е Рибното езеро, което е разположено на 2145 метра надморска височина. Покрай него редовно опуват палатки любители на планинските пейзажи и природа.

Наоколо всичко, което обхваща погледа се състои от ледена вода, планински върхове и гори от вековни мури. Посетителите на Рибното езеро, което е разположено на площ от 35, 9 декара, имат възможност да плават по него с лодка. Името на езерото идва от факта, че то изобилства от пъстърва. Рибното Василашко езеро е разположено малко под Горното, като е дълго 325 метра и широко 177 м. На дълбочина достига до 2, 5 м, което обуславя малкия му обем от 41, 000 куб. м.

Тевното Василашко езеро, известно още като Синьото езеро е едно от най-големите и дълбоките в Пирин. То е абсолютен рекордьор, като е най-високо рапзоложеното, най-голямото и най-дълбокото сред всички Василашки езера, като само Тодорините стоят по-високо от него. Тевното Василашко езеро стои на 2362 м над морското равнище, като заема площ от 63, 9 декара.

С размерите си от 388 м дължина и 215 м ширина, Тевното езеро е шестото по-големина в цял Пирин. На дълбочина достига 29 метра и със своя обем от 510 000 куб. м се нарежда на трета позиция след Поповото и Голямото Валявишко езеро.Тевното от Василашките езера се оттича чрез подземна река в Горното Василашко езеро, което е причината в него да няма риба.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати