Дворецът Амалиенборг

19.01.2011
Amalienborg

Амалиенборг (Amalienborg Palace) е неповторим дворцов комплекс в централната част на датската столица Копенхаген. Замъкът Амалиенборг е официалната зимна резиденция на кралското семейство в Дания. След един опустошителен пожар на 26 февруари 1794 година официалното седалище на кралската фамилия Кристианборг което се намира на островче в централната част на Копенхаген – Слотсхолмен, е опожарено и датските владетели купуват дворцовия андсамбъл Амалиенборг. Веднага след това Амалиенборг се превръща в официалното кралско седалище.

Замъкът Амалиенборг се състои от четири благороднически постройки, издигнати в бароков стил една до друга, ограждайки осмоъгълен красив двор посредата. В центъра на това дворно пространство се издига монументалната статуята на основоположника на Амалиенборг - крал Фридрих V. Самият комплекс е построен от четири благороднически семейства на Копенхаген. Земята върху Амалиенборг им е била дарена безвъзмездно, като били освободени и от данъци. В замяна на тези преференции благородниците трябвало да построят красиви сгради, които да отговарят на подобаващите за онова време архитектурни критерии и то за определен срок от време.

Дворцовият комплекс Амалиенборг се издига в областта Фредериксщаден, която е разположена върху два предходни по-ранни двореца. Първият замък на това място се казва Софи Амалиенборг Палас и е построен от кралица Софи Амели през 1600 година, която била съпруга на Фридрих III. Към двореца е построена прелестна градина, като работата по нея е започнала през 1664 г. Самият ранен Амалиенборг е построен между 1669-1673 година. Кралят умира през 1670 г. и овдовялата кралица живее там до смъртта си на 20 февруари 1685 г.

Днес в състава на Амалиенборг влизат четири красиви барокови постройки. Те са Замъкът на Кристиан VII, познат като Двореца на Молтке, замъкът на Кристиан VIII, първоначално известен като Дворецът Левецау, дворецът на Фредерик VIII, чието оригинално име е Брокдорф Палас и четвъртата благородническа постройка, която е на Кристиан IX, първоначално позната като Дворецът Шак.

Амалиенборг

Днес в замъка Брокдорф от комплекса на Амалиенборг се отличава с часовника на фасадата си е бившият дом на кралицата майка Ингрид до смъртта й през 2000 г. В момента в него живеят Принц Фредерик и Принцеса Мери. Самата статуя на крал Фредерик V в центъра на градината на Амалиенборг е издигната окончателно през 1771 година, като е дело на арабския скулптор Джей Джей Сали. Тази статуя изобразява краля, яхнал кон и застанал в поза на римски император. Статуята на Фредерик V в двора на Амалиенборг е една от най-известните и емблематични конни статуи в цял свят.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати