Площад Александерплац

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Александерплац Берлин

Александерплац (Alexanderplatz) е емблематичния за германската столица Берлин площад. Просторен, красив, впечатляващ, Александерплац е навярно най-удачното място, откъдето може да започне една туристическа обиколка на забележителния Берлин – столица, която е изградена с модерен дизайн, стъпил върху исторически подпори и основи. Това много добре се вижда на Александерплац, който обединява около себе си сгради със съвременна и модерна архитектура.

Александерплац е разположен в централната зона на Берлин, съвсем близо до река Шпрее (Spree) и Берлинската Катедрала (Berliner Dom). Самите берлинчани често го наричат само Алекс, като визират зоната на големия квартал, започващ от Молщрасе в североизточната част и стигащ до Шпандауер Щрасе и кметството в северозападната част. На Александерплац винаги е било многолюдно и шумно, като се започне още от Средновековието, когато тук е било централното градско място. Днес на Александерплац се пресичат три линии на метростанцията в Берлин, както и доста трамваи и високоскоростните влакове.

Оригиналното име на площада е Оксенмаркт или просто Окс Маркет, което в буквален превод звучи като „Пазар за волове”. Името обаче е смененно след като през 1805 година в Берлин на посещение идва руския цар Александър I, след което това централно място в Берлин носи наименованието Александерплац или просто Алекс. В самото начало на 19 век Александерплац е едно от най-оживените места в Берлин, а след обединението на Източна и Западна Германия площадът отново е център на столицата.

Дълго време е известно, че Александерплац е един от най-малко привлекателни от гледна точка на архитектура площади в Берлин. В следствие на това е немската столица е направен конкурс за цялостно „префасониране” на Александерплац. Конкурсът е спечелен от Ханс Колхоф, който е и един от архитектите на съвременния Потсдам Плац. Проектът на немския архитект доведе до цялостна реконструкция на площада, както и ремонт и реконструкция на околните сгради.

Alexanderplatz Berlin

Повечето от сградите на Александерплац са сериозно засеганти от бомбардировките по време на Втората световна война. След войната площадът става център на Източен Берлин и се превръша скоростно в нещо като витрина на социалистическата архитектура. След средата на миналия 20 век Александерплац не впечатлява с почти нищо в архитектурно отношение – има няколко масивни сгради в стерилен стил, както и огромна телевизионната кула.

Телевизионната кула на Александерплац , известна още като Tele-spargel е една от най-големите структури в Европа. Общата дължина от основите до върха на кулата възлиза на 365 мтра или 1197 фута. Телевизионната кула на Александерплац е построена през 1969 г. от съвместен екип между немски архитекти с помощта на шведски. Атрактивната кула на площада е изградена най-общо от главно тяло, стоманено метална въртящо се сферично тяло по средата и телевизионна антена. Днес посетителите могат да посетят интересното телекафе в сверичната част на кулата, разположена на 207 метра или да наблюдават Берлин от специалната платформа, стояща на височина от 203 метра.

На Александерплац може да видите още две интересни забележителности, а именно футуристичната архитектура на Часовника, измерващ точното време във всички краища на света и Фонтана на международното приятелство. И двете забележителности са построени на Александерплац някъде около 1969 г. Впечатляващата конструкция на Часовника е дело на Ерих Джон.

През 1997 г., когато часовника е реставриран, редица градове, които първоначално не са били включени в конструкцията по политически причини, са били добавени. Такива градове са Йерусалим, Санкт Петербург, Кейп Таун. На върха на часовника е конструиран опростен модел на слънчевата система. Фонтанът на Международното Приятелствоима овална форма и е широк 23 метра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати