Райхстагът в Берлин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Райхстага

Сградата на Райхстага (Reichstag) в германската столица Берлин е мястото, където буквално се случва обединението на Източна и Западна Германия на 3 октомври 1990 г. В Райхстага се провежда първото символично заседание на на Обединена Германия ден по-късно. Една мащабна реставрация на Райхстага започва, след като през 1992 г. Норман Фостър печели поредния архитектурен конкурс за реконструкция на еблематичната за цяла Германия сграда. Преди да започне същинската реконструкция, през 1995 г. Райхстагът е опакован от българския художник Кристо и жена му Жан-Клод. Проектът е финансиран от продажбата на части от опаковачния материал по време и след събитието.

Сградата на Райхстага в Берлин е създадена, за да подслонява първия парламент на Германската империя, наречен Райхстаг. Внушителната постройка на Райхстага е открита през 1894 година и изпълнява функциите си до 1933 година, когато търпи големи разрушения след опустошителен пожар. През 1999 година Райхстагът отново става седалище на германския парламент. Разбира се, преди това конструкцията на постройката е основно реставрирана от световноизвестния архитект Норман Фостър.

Понастоящем парламент на Германия се нарича Бундестаг. Райхстагът като институция датира от времето на Свещената Римска империя и спира да функционира като истински парламент по времето на Нацистка Германия, между 1933-1945 година. В наши дни името „Райхстаг” се отнася за сградата, а „Бундестага” обозначава институцията. В края на Втората Световна война руснаците забиват знамето си на покрива на Райхстага.

Сградата на Райхстага в Берлин е емблематична с посланието, което ясно се вижда на фасадата й: „DEM DEUTSCHEN VOLKE” или в превод – „На немския народ”.

Историята на Райхстага започва с полагането на основния камък след 1871 г. Преди това парламентът се помещава в няколко други сгради в Берлин, които обаче са твърде малки и стават нефункционални. Издигането на бъдещия Райхстаг е съпроводено първоначално с архитектурен конкурс за изграждане на нова сграда, който се провежда през 1872 г. В кастинга вземат участие цели 103 кандидати.

Работата и строежът не започват веднага, а едва десет години по-късно. Причината за забавянето на първата копка на Райхстага била свързана с проблеми около закупуването на земя за новата сграда, както и с противоречия между германския император Вилхелм I, Ото фон Бисмарк и членове на парламента. Управниците имали големи разногласия относно това как би трябвало да протече строителството.

През 1882 г. се провежда друг конкурс със 189 участници. Този път победител е франкфуртският архитект Пол Валот. Проектът на немския архитект започва да се реализира през 1884 г., когато Вилхелм II полага първия камък. Райстагът е завършен десет години по-късно. Първият купол на конструкцията бил истински шедьовър за времето си и се радвал на голямо одобрение, както от управниците, така и от гражданите. Куполът на Райхстага бил забележителен със своя дизай от стомана и стъкло. Днес куполът на Райхстага е отворен за обществени посещения, но особено през август месец тук има километрични опашки.

Reichstag

Точно през 1916 г. над главната фасада са гравирани култовите думи “На германския народ”. Това послание било в разрив с разбиранията на кайзера, който съвсем не харесвал демократичното послание на надписа. След края на Първата световна война кайзерът абдикира, а Филип Шайдеман обявява държавата за република от един от балконите на Райхстага на 9 ноември 1918 г. Сградата продължава да служи за парламент на Ваймарската република, която съществува между 1919 и1933 г. който все още се наричал Райхстаг.

На 27 февруари 1933 около 21 ч. Райхстагът е подпален, а това събитие се използва от Адолф Хитлер, за да въведе диктаторски мерки в Германия. И до днес не е установена със сигурност причината за пожара. Райхстагът, който никога не бива възстановен напълно след пожара, претърпява още поражения от въздушни атаки по време на Втората световна война. Днес все още в Райхстага посетителите могат да се видят съветски графити по опушените стени вътре в самата сграда, както и върху покрива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати