Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Кьолнската катедрала

Кьолнската катедрала

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Kölner Dom

Царицата на катедралите на територията на цяла Германия безспорно е Кьолнската катедрала (Kölner Dom). Толкова красива, величествена и тържествена, Кьолнската катедрала е безспорно най-голямата забележителност на Кьолн – град разположен по двата бряга на река Рейн в западната германска провинция Северен Рейн-Вестфален. Кьолнската катедрала не е повод за кордост и родолюбие само на жителите на града. Красивата и фасада и интериор са обявени за туристически символ №1 и най-важната туристическа забележителност за цяла Германия. Резултатите са от едно проучване на отрасловото обединение за туризъм DTV в страната.

Официалното име на Кьолнската катедрала е "Свети Петър и Света Мария" (Hohe Domkirche St. Peter und Maria). Тя представлява най-голямата готическа християнска постройка на територията на цяла Западна Европа. От 1996 година Кьолнската катедрала е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. След тази дата за този невероятен и внушителен храм в Кьолн предстоят тежки и драматични моменти.

Окoло 2004 година културната и архитектурната ненакърмимост на Кьолнската катедрала за застрашени от модерното строителство в района. На 5 юли 2004 година поради „опасност да бъде нарушена визуалната цялост на катедралата от плановете за строителство на високоетажни сгради по поречието на река Рейн точно срещу нея”, Световният комитет на ЮНЕСКО вписва Кьолнската катедрала в червения списък на застрашените обекти.

Кьолнската катедрала

Започват усилени преговори и дори на заседанията на 13 юли 2005 година се взима решение, окончателното изваждане на големия храм от списъка да бъде отложено с една година. След изтичането на срока в крайна сметка Световният комитет на ЮНЕСКО връща Кьолнската катедрала в списъка със световното наследство. След този момент е официално забранено строителството в района на храма, като само се довършват вече започнатите проекти.

Кьолнската катедрала е разположена на около 250 метра от поречието на река Рейн, в непосредствена близост до Централната гара и Музея „Лудвиг”.

Със своите 157 метра височина Кьолнската катедрала е втората по размери църква в Германия, като е изпреварена единствено от катедралата в Улм. Освен това Кьолнската катедрала се счита за третата най-висока църква в света. Тя представлява централният храм на римокатолическата Кьолнска архиепископска епархия. Конкуренция по мащаби и грандиозна фасада Кьолнската катедрала открива единствено в лицето на катедралите в Севиля и Милано.

От 1880 до 1884 година катедралата в Кьолн се смята за най-високата сграда в света. Това автоматично я превръща в най-популярната архитектурна забележителност в Германия. Важността на този храм в Кьолн е подчертана и от едно посещение на Бенедикт XVI, който идва в Кьолнската катедрала катедралата по случай Световния ден на младежта през 2005 г.

Катедралата в Кьолн

Строителство на Кьолнската катедрала започва през 1248 година и продължава до 1437 г. Втори етап по конструирането и реновирането на храма произхожда от 1842 до 1880 година на мястото на старата, каролингска катедрала на града, осветена през 873 година. Тази стара каролингска обител е била издигната от своя страна върху основите на раннохристиянски храм. Кьолнската катедрала е известна и със своите камбани.

Най-голямата от тях е „Камбаната на Св. Петър". Нейният звън може да се чуе само на големи религиозни празници, като Коледа или Великден. Кьолнчани я наричат "Дебелия Петър", защото тежи 24 тона и издава много плътен и импресиращ звук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати