Гигантски морски орган в Хърватия свири с вълните и вятъра

24.04.2019
80-метров орган на брега на морето в хърватския град Задар

Гигантски 80-метров морски орган е една от най-новите атракции, които може да посетите в град Задар в Хърватия. Уникалното музикално съоръжение посреща жители и гости на града, които могат да се насладят на хипнотизиращите звуци. Успокояващите мелодии се получават от енергията на вятъра и морските вълни на Адриатическо море.

За тази музикална ферия, която е колаборация между човек и природата, може да благодарим на архитекта Никола Башич, който проектира органа на дълъг бетонен бряг, строен още по времето на Втората световна война. Ивицата с времето била занемарена, а днес идейната реконструкция връща брега на Задар към нов живот.

Морския орган в Задар, Хърватия

За да се получат звуците на гигантския морски орган, Никола Башич проектира дупки в долната част на каменните стъпала, където влизат вятърът и морската вода, след което се насочват към резонансни камери. Звуците, които се получават в краен резултат, излизат през други дупки в най-горните стъпала, като композират мелодиите на органа.

Гигантският орган на брега на Задар, погледнат отгоре

Морският орган или morske orgulje, както го наричат хърватите, вече е едно от любимите места за посещение в града, особено по залез или изгрев, когато слънчевите лъчи допълват магичните мелодии.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати