Заповядайте в Пловдив! Фестивал на светлините за първи път у нас!

09.05.2019
Пловдив

Първият в България Фестивал на светлините ще се проведе в Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив, предаде пресслужбата на Европейската комисия. Фестивалът стартира точно на 9 май, когато се отбелязва Денят на Европа и ще продължи и на 10 май.

Едно от най-красивите фасади на сгради в центъра на Пловдив буквално ще оживеят под светлините на 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации.

На 9 и 10 май от 21:30 ч. пловдивчани и гостите на града ще могат да видят Шест арт проекции, които ще се опитат да пречупят темата за правото на избор на всеки човек. Темите ще преминат през античната история на Пловдив и богатото световно културно наследство между миналото и настоящето.

Фестивал на светлините в Пловдив се провежда за първи път в нашата страна по покана на представителството на Европейската комисия в България, Бюрото на Европейския парламент и Общинска фондация Пловдив 2019 като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата.

3D филм на тема Заедно избираме нашето бъдеще ще бъде прожектиран върху емблематична сграда на площад Стефан Стамболов в Пловдив и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града, на сградата на Община Пловдив, светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина, около водната каскада по стълбите на ул. Ангел Букурещлиев (известни като стълбите на Каменица) и Античния стадион на Филипопол.

Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен. Шоуто ще може да бъде гледано на живо от 21.30 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент в България, както и във Facebook чрез Facebook Live.

Представителството на Европейската комисия в България е организатор и партньор на редица други събития в София, с които ще отбележи Денят на Европа тази година:

На 10 и 11 май ще се проведе Академия на иновациите, където студенти ще представят идеи за модерни продукти и услуги. Събитието е под формата на състезание с елементи на програмиране и предлага награден фонд от 10 000 лева за младежкия тим с най-функционална и иновативна идея. 24-часовият хакатлон ще се проведе в клуб Перото при НДК, София.

На 12 май от 10.00 часа на Голямата поляна в Южния парк в столицата ще се състои фамилен маратон, фокусиран върху темите за активен начин на живот и здравето.

На 15 май от 18.00 часа започва на Нощ на литературата, която ще се отбележи с интересни събития в София, Варна, Пловдив и редица други български градове.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати