Римските терми във Варна трябва да бъдат реставрирани

03.05.2010
Римските терми във Варна трябва да бъдат реставрирани

Община Варна трябва да помогне за осигуряване на средства за реставрация на Римските терми, след като Министерството на културата отказа финасиране на дейностите заради кризата.

Положението на Римските терми наистита е бедствено, тревожи се д-р Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей във Варна. Със средства на музея са укрепени донякъде рушащите се сводове, но това не е достатъчно.

Заложените 20 хил. лева от бюджета на музея са в неговата приходна част, което означава, че са необходими постъпления, за да се използват парите. Което не гарантира, че тези средства ще бъдат на разположение.

Вярно е, че общината е помогнала много, като е отпуснала средства за ремонт и адаптиране на малките римски терми. Тук вече има изградени алеи, рекламно-посетителски център и ефектно осветление. Но не трябва да се допуска Варна да не съхрани едно от историческите си наследства.

Създадена е организация туристите да има възможност да закупят комплексен билет, с който има възможност да посетят и близките обекти и музеи.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати