Посетителите на Ягодинската пещера са намалели с 30 процента

09.05.2010
Посетителите на Ягодинската пещера са намалели с 30 процента

Ягодинската пещера се намира в община Борино, област Смолян. Разположена е на десния бряг на река Буйновска, която е оформила и най-дългото и живописно ждрело в България - Буйновско с дължина 7 км.

Но Сергей Генчев, управител на Ягодинската пещера с болка сподели, че се отчита значително намаляване на интереса към това природно образувание от страна на туристите, за периода от началото на годината. Спадът на броя на туристите е от около 30 процента.

Със затоплянето на времето обикновено туристопотокът се увеличава, но тази година не е така. Ако през миналата година, до това време пещерата е била посетена от групи от 200 – 250 човека, то сега техния брой е доста по – малък.

По-голям поток посетители има през почивните дни. Влизането в пещерата се организира на всеки кръгъл час и посетителите се придружават от екскурзовод. Първото влизане е в 9.00 часа, а последното - в 16:15. Работещите тук нямат почивен ден.

Няма интерес и от страна на ученически групи, които да се запознаят с това творение на природата, известно със сталактитите и сталагмитите си, както и с редкия вид прилепи, живеещи в пещерата. Но работещите тук се надяват с наближаването на летния сезон, да има повече желащи да прекарат тук незабравими часове в опознаване на красотите на пещерата.

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати