На хълма Трапезица с железница

28.02.2013

Община Велико Търново работи за подобряване на своята туристическа инфраструктура. В тази връзка тук ще се реализира проект на стойност над 4.1 млн. лева, финансиран по ОП „Регионално развитие“. Реализацията ще продължи 24 месеца.

Средства ще бъдат вложени още в изграждането на подпорна стена и разкриване на археологически находки като крепостни стени и църковни стенописи. На върха на хълма Трапезица ще бъде изградена и музейна спирка.

С осигурените пари ще бъде монтирано художествено осветление по архитектурните останки в южната част на крепостта. Идеята е да се осъществи връзка с Царевец, където е изграден и работи аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина".

На хълма Трапезица с железница

За изкачване до Трапезица ще бъде изградена първата по рода си у нас зъбчата железница, която ще вози туристите към историческия хълм. Тя ще преодолява разстоянието от около 135 метра за по-малко от три минути.

Кабинката ще побира 25 пътника, ще се движи по наклонени релси. Тя ще тръгва от гара Трапезица и ще качва туристите до специално направена площадка. Трасето трябва да е готово до месец, а съоръжението ще заработи след още 4-5 месеца.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати