Сънуван кръст ще закриля Пампорово

11.10.2013

Огромен двутонен кръст е поставен над чепеларското село Проглед, точно до курортен град Пампорово. Инициативата за поставянето на разпятието е дело на 50-годишния Слав Хрелев от Бургас.

Слав посетил село Проглед преди две години и останал запленен от красотата и излъчването му. „ Усетих, че тук има някаква енергия. Когато отново посетих Проглед сънувах пророчески сън. В съня си видях разпятието, поставена високо над селото. Какъвто го сънувах, такъв го направи инженера“, описва преживяването си Хрелев.

Сънуван кръст ще закриля Пампорово

Изработването и монтирането на 13-метровото разпятие е струвало 14 000 лева. Сума, която е непосилна за безработния мъж от Бургас. Средствата за направата и издигането на кръста над родопското села са били събрани от дарения от фирми и отделни вярващи.

Кампанията за набиране на средствата за благородното начинание е започнала от Бургас, след което е продължила и в Чепеларе, и в Проглед. Много хора и фирми безвъзмездно са дарили труда си за поставянето на „сънуваното“ разпятие.

Хрелев е поставил няколко „сънувани кръста“ и в Бургаско, но кръстът над Проглед е най-големият и най-високо поставеният. Светинята се извисява та 1500 метра надморска височина, а за издигането ѝ е бил използван кран.

След тържественото издигане на кръста, местен свещеник го освети, а всички присъствали на събитието бяха почерпени с курбан за здраве.

Щедри миряни са обещали да дарят средства за монтиране на осветление на кръста, така разпятието ще свети нощем и ще закриля родопчани.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати