Село Смилян става столицата на фасула

30.11.2013

Хиляди туристи и любители на смилянския боб се очакват да присъстват на традиционния Празник на фасула в Родопското село Смилян, който се провежда в събота на 1 декември.

В тазгодишната празнична програма организаторите на празника са включили конкурси за най-оригинални кулинарни специалитети, рисунки и художествени интерпретации от бобени зърна.

Дошлите на празника гости ще могат да залепят бобени зърна върху паното, което се прави тук от години и с което селото ще кандидатства за рекордите на Гинес.

Село Смилян става столицата на фасула

По време на Празника на Смилянския фасул децата ще могат да се включат в изработването на макети, пана и други произведения на изкуството от фасул, демонстрирайки своята сръчност и богато въображение.

Посетителите ще могат да вкусят и от курбан, приготвен специално за гостите на празника. Във вкусните ясния, приготвени от жените в селото ще се преплитат традициите и уменията на домакините.

Гостите на столицата на фасула ще могат и да си закупят от истинския фасул със запазената марка „Смилянски”. Според месните реколтата тази година е добра и много качествена.

За това допринася и изцяло ръчната обработка на фасула, както и неговото наторяване единствено с оборска тор.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати