В Банско туристите готвят и друсат хора

14.02.2014

Ски пистите в Банско са в отлично състояние и времето е чудесно за ски туризъм, но това очевидно не е достатъчно за посетителите на курорта. Туристите, които са очаровани от българските нрави и обичаи, но най-вече национална кухня, с ентусиазъм се включват в новите инициативи на туроператорите.

Все по-често можете да станете свидетели на гледката как румен, леко запотен британец се опитва да приготви някои от типичните за региона деликатеси за приятелите си в механа в Банско

Глинени гювечета

Чужденците поставят готварски калпак, запретват ръкави и се опитват да сготвят чомлек, капама или ароматен боб в гърне. Разбира се, удоволствието да се завъртят в кухнята става срещу заплащане, което е доста солено според българските стандарти.

Голяма част от хотелите залагат на българската флоклорна музика. Хотелиерите, освен че канят изтъкнати български изпълнители и фолклорни състави, все по-често наемат професионални хореографи, които имат задачата да научат чужденците на някои от българските народни хора и най-вече на стъпките на прословутото Старо Банско хоро.

Най-запалените фенове на българския фолклор могат да вземат допълнителни уроци по свирене на гайда, на тарамбука, на дайре или дори да бият на тъпан.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати