Културното наследство в Старосел се руши

06.07.2014

Културното богатство, с което разполагаме в село Старосел, е на път да бъде загубено.

Културното наследство в Старосел се руши

Според кмета на селото Иван Жутев трите археологически обекта над Старосел, които са част от уникалното ни културно наследство, съхранило се още от времето на траките, са започнали да се рушат. Жутев дори обявява червен код за Четиньова могила, могила Хоризонт и храма на Ситалк.

Нуждаем се от средства за аварийно-укрепителни дейности и за реставрация на обектите, датиращи отпреди двадесет и пет века, подчерта кметът.

Той е изключително горд от факта, че над Старосел, в същинска Средна гора на 1364 метра надморска височина, се намира обект като този на инките в Андите.

В храма на Ситалк, който е разположен на 4.5 километра от селото, основната носеща конструкция (наречена крепида) е застрашена от тежестта на земните маси. Въпреки това обектите редовно се посещават от туристи. По думите на Жутев от 2002 година досега Четиньова могила е била видяна от над 300 000 души.

Кметът се притеснява за сигурността на туристите, ако основната носеща конструкция се срути. Другият проблемен обект е могила Хоризонт, която се намира в подножието на Четиньова могила и също е заплашена от разрушение.

Кметството вече има предупреждение от туроператори, че няма да провеждат дейността си на територията на Старосел, ако обектите не се реставрират до 2015 година. Това силно тревожи кмета, тъй като главно туризмът осигурява работни места на хората в района.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати