Ще реставрират Голямата базилика в Пловдив

28.09.2014

Най-после започва реставрацията на Голямата базилика в Пловдив, която беше изоставена в продължение на години.

Ще реставрират Голямата базилика в Пловдив

Счита се, че тя е най-големият раннохристиянски храм, открит по българските земи и един от най-големите на Балканския полуостров. Голямата базилика е разположена бул. Мария Луиза пред Католическата катедрала. Тя е трикорабна и е с размери 86 на 39 метра.

Пловдивската базилика датира от VI-VII век. Тя се отличава с уникални мозайки и над 70 медальона с изобразени птици /символ на душите на новопокръстените християни/, някои от които са непознати за учените.

Открива се разлика в мотивите и композицията на мозайките в южния и средния кораб, ето защо специалистите предполагат, че те са били изработени от два различни екипа майстори.

Според проекта за реставрация ще бъде изградено защитно покритие на две нива с панорамен покрив. Посетителите ще могат да се любуват на мозайките, без да ги докосват. Освен това се предвижда и 3D визуализация на цялата базилика.

Работата по сградата ще стартира в края на тази година и ще приключи до 2017 година. По Голямата базилика ще работят Елена Кисякова, която познава добре храма и Елена Кантарева, която се занимаваше и с Малката базилика в Пловдив.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати