Троянският манастир с възродена овощна градина

21.10.2014

Горичка от млади плодни дръвчета изникна точно до Троянския манастир благодарение на дентални специалисти, които дариха и засадиха над 900 ябълки и круши.

Троянски манастир

Представители на Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ) и Съюзът на зъботехниците в България (СЗБ) запретнаха ръкави и хванаха лопатите, за да засадят дръвчетата. За саденето помагаха и хора от манастира.

Благотворителната инициатива е по идея на Иван Беров, президент на СЗБ. Игуменът на манастира епископ Сионий, който освети овошките преди засаждането им на специална церемония, е щастлив, че се възстановява гората от плодни дръвчета. Преди години манастирската градина се е намирала в близко село и сега е дошло времето масивът от плодни овошки да се възстанови.

Епископ Сионий предостави на събралите се на благотворителното събитие възможността да опитат от новата ароматна манастирска ракия, произведена от ябълки. Идеята е в новата плодова гора да се добавят и сливови дръвчета, заради славата на троянската сливова ракия, с която е известен регионът.

В саденето на дръвчетата участваха и децата на денталните мениджъри и зъботехниците.

Децата знаят, че е важно човек да посади поне едно дърво и да правят добрини дори за хора, които не познават, коментира д-р Венета Павлова, председател на АДМБ.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати