Нимруд изчезна, смазан от булдозери

06.03.2015

Древният асирийски град Нимруд, който се намира в северната част на Ирак, вече не съществува. Останките на старото селище са разрушени и изравнени със земята от булдозери.

Безпрецедентната акция е дирижирана от групировката на Ислямска държава, която по-рано този месец разруши уникални скулптури от предислямския период, изложени в музея в Мосул.

Персия

Учените смятат, че град Нимруд е създаден през XIII в преди новата ера. Разположен е на брега на река Тигър, на около 30 км югоизточно от контролирания от екстремистите иракски град Мосул. В миналото градът е бил втора столица на Асирия.

През 879 г преди Христа е обявен за столица от цар Ашурназирпал II. Тогава градът се е казвал Кахлу (в Библията е споменат като Калах). Смята се, че той е бил един от четирите града, изградени от библейския цар Нимрод.

Разкопки на мястото на древния град разкриват двореца на Ашурназирпал II, безценни каменни барелефи по стените на двореца, гравюри от слонова кост, черния обелиск и др.

Днес от тях не е останало нищо. Операциите по разрушаването са стартирали на 5 март след обедната молитва. Екстремистите от Ислямска държава са убедени, че статуите или гробниците благоприятстват идолопоклонничеството. Останалите мюсюлмани не споделят вижданията им.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати