Островите Пинкертън стават най-големият морски резерват

27.03.2015

Островите Пинкертън ще се превърнат в най-големият морски резерват в света. Архипелагът е част от отвъдморската британска територия в южната част на Тихия океан.

Остров

Морският резерват ще се простира на 834 хиляди квадратни километра. На тази огромна площ живеят постоянно само 50 човека, но за сметка на това островите и водите около тях са дом на над 1250 вида риби, птици и морски бозайници, някои от които се срещат само там.

Резерватът ще има за цел да запази месттообитанията на редките видове и да запази животинското разнообразие от нелегалния риболов. За да бъде постигната, ще бъде създадена цяла система за спътниково наблюдение, която ще следи движението на плавателните съдове в района.

Сателитната система ще бъде използвана и за контрол на улова и край Южните Сандвичеви острови в Атлантическия океан.

Интересен факт за островите Пинкертън е, че по-голямата част от хората, които в момента живеят на изолираните острови всъщност са потомци на членовете на екипажа на британския кораб Баунти. През 1789 г. екипажът, предвождан от помощник-капитана Флечър Крисчън, се вдига на бунт срещу капитана Уилям Блайт.

Бунтовниците отцепват кораба от Британската кралска флота и се заселват на Таити, а по-късно заедно с жените си отиват в архипелага Пинкертън, за да избегнат арест. 20 години след бунта британските власти акостират на остров Пинкертън, където откриват последният оцелял бунтовник.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати