Пещерата Венеца отново достъпна за посетители

26.05.2015

Една от най-интересните пещери в страната - Венеца, отново е достъпна за посещения. Вчера тя беше официално открита и се очаква съвсем скоро към нея да бъде проявен голям интерес.

Пещера

На откриването на скалното образувание присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обясни, че се правят планове Венеца да бъде включена в маршрутите, които Министерството на туризма разработва. Това, от своя страна, силно ще популяризира обекта.

Уникалната пещера е разположена на разстояние от един километър от село Орешец, Видинско. Тя е в близост и до забележителностите на Белоградчик. Според специалистите тази пещера е истински природен феномен. Нейните подземни коридори са дълги около 200 метра и разполагат с 5 зали.

В пещерата могат да се разгледат невероятни сталагмити и сталактити, а също и фигури от лед. Любопитен факт е, че пещерните образувания са цветни. Изследователите смятат, че този ефект се дължи на различния състав на глината и скалите.

За да може пещера Венеца да се види от повече туристи, в района има екопътека. Обектът е снабден и с осветление. В помощта на посетителите до него работи туристически информационен център.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати