Островни дестинации, които изчезват

31.07.2016

Морското равнище не спира да се покачва. В комбинация с ерозията и замърсяването, много от уникалните кътчета на Земята ще бъдат безвъзвратно загубени. Преди да бъдат изтрити от лицето на планетата завинаги, най-добре ги посетете. Ето кои са най-застрашените островни рая:

Галапагос

Островите Галапагос. Морски лъвове, пингвини, гигантски костенурки и морски игуани – те масово обитават тези уникални острови. За жалост животинските видове, както и целите острови, са застрашени както от замърсяването и климатичните промени, така и от внесените видове като котки, кучета и други.

Соломоновите острови. До май тази година пет от островите вече бяха погълнати от водата. Суверенната държава се състои от 900 острова и се намира на изток от Папуа-Нова Гвинея. Още няколко години тук ще може да се насладите на невероятна природа, гмуркане и сърф, преди островите да започнат да потъват един по един.

Малдивите. Уникалната държава в Индийския океан се състои от общо 1190 острова. Луксозни курорти, бели плажове и тюркоазени води – една от най-посещаваните туристически дестинации в света. Ако искате да видите това райско кътче обаче ще трябва да побързате. С настоящите темпове на покачването на водата, разположените на само осем метра над морското равнище острови ще изчезнат в рамките на следващите 100 години.

Малдивите

Островите Магдален. Уникални червени скали от пясъчник, в комбинация с бели пясъчни плажове, архипелагът се разполага в залива Сейн Лоурънс. Всяка година брегът тук ерозира. Въпреки че островите са защитени благодарение на ледената си обвивка прогнозите сочат, че те ще се стопят до 75 години. Тогава нищо няма да спира унищожително силните ветрове.

Кирибати. Островната държава се намира в Тихия океан и е известна с първокласния си риболов и възможностите за сърф и риболов. Рифовите острови и 33-те коралови атола обаче ще бъдат потопени до края на века. Още по-притеснителното е, че те ще станат напълно необитаеми до 2050 г., поради замърсяването на водата и бреговата ерозия. Цялото население от 100 000 души ще бъде преместено във Фиджи по план на правителството.

Сейшелите

Сейшелите. Общо 115 острова, на чиято територия се редуват буйни джунгли, красиви плажове, кристално чиста вода, величествени скали и петзвездни курорти. За жалост покачването на световния океан вече вреди на разположения до източното крайбрежие на Африка рай. Кораловите рифове, които пазят островите от ерозия, са разрушени. Учените прогнозират пълното изчезване на страната до 50 години.

Маршаловите острови. Разположени между Австралия и Хаваите, тук е разположена тяхната столица – Маджуро. Измененията в климата вече унищожават уникалните острови. Те са разположени на само метър надморска височина и биват удряни от високите приливи. Понякога силата им унищожава цели къщи.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати