Вертикални гори в градовете – една все по-близка идея

08.09.2017
Вертикална гора
Снимка: boredpanda

Идеята за вертикални гори става все по-близка. В китайският град Нандзин те вече са в строеж.

Вертикалните гори се изграждат с цел осигуряването на чист въздух в градовете. В Нандзин вече се стрият две такива гори. След като бъдат завършени те ще имат задачата да пречистват въздуха, произвеждайки по 60 кг кислород на ден.

Иновативното решение има изцяло екологична насоченост. Първите вертикални гори се изграждат на т.нар. Кулите Нандзин. Очаква се да бъдат окончателно завършени през 2018 г.

Кулите Нандзин ще представляват първата вертикална гора в Азия. Едната ще бъде разположена на височина от 197 м, а на другата - 106 м. По тях ще растат над 1000 дървета и 2500 храсти от 23 вида – до едно типични за региона.

В по-високата кула ще има офиси, музей, зелено архитектурно училище и клуб, който ще е на покрива. По-малката кула пък ще представлява 247-стаен хотел с басейн на покрива.

Вертикалните гори ще са наистина впечатляващи. Те ще се виждат както във вътрешността на сградите, така и по балконите на двете здания. Те ще помагат за наличието на по-чист въздух в Нандзин, както и за регенерирането на местното биологично разнообразие.

Проектът е дело италианския архитект Стефано Боери. За него изграждането на подобни сгради не е прецедент. Той вече има две такива изградени сгради в Милано. След Кулите в Нандзин предстои изграждането на такива и в швейцарския град Лозана.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати