Бърно

18.12.2010

Бърно (Brno) е един от главните икономически центрове на Чехия, като главен отрасъл е тежкото машиностроене и химическата промишленост. Като оставим на страна икономическото значение на града, Бърно днес е едни от най-приятните чешки градове. Той е столица на Южноморавски край, в Югоизточна Чехия. От Бърно столицата Прага се намира на 3 часа път.

Град Бърно има около 360 000 души население, като целият е разположен на площ от 230.22 кв. км, точно там, където реките Свитава и Свратка се сливат. Град Бърно е вторият по големина в Чехия, като след разпадането на Чехословакия, в него е преместен Конституционалният и Върховният съд, както и Висшата прокуратура на Чешката република.

Бърно

Съществуват доказателства, че земите на днешен Бърно са обитавани през 5 век. За първи път за него се споменава през 11 век, като се говори за намиращият се тук замък. Важна в исторически план е крепостта Шпилберк (Špilberk), която е известна като затвор на Австро-Унгария до 1858 година.

Днес в Шпилберк се помещава Градският музей на Бърно. Посетителите могат да разгледат затворническите помещения, коридорите, наблюдателните кули, от които се вижда целият град, както и най-дълбокият крепостен кладенец в Чехия, чиято дъбочина достига 114 метра под морското равнище.

И до днес скелета на удавил се в кладенец затворник се пази в музея. Навсякъде в замъка Шпилберк в Бърно има произведения на бароковата архитектура, множество релефи, фонтани, дори водна цистерна в един от дворовете. Освен като музей дворецът често се използва и за провеждането на множество културни събития.

В края на 13 век Бърно става резиденция на моравските маркграфове. По време на въстанието на хусистите Бърно е на страната на краля, а през 1454 години по заповед на краля са изгонени всички евреи. Между 1526-1918 година Бърно е владение на Хабсбургите и се превръща в главен културен и икономически център на района.

Замъкът Леднице

От 1899 година Бърно има свой университет - Технологическия университет. През 1918 година селището влиза в състава на Чехословакия. Силни разрушения съпътстват Бърно през Втората световна война, а след 1945 мнозинството немци (около 1/3 от населението) са изгонени.

Не случайно Южна Моравия е наречена "земята на виното" със своите стотици местни сортове грозде. Самият Бърно също е заобиколен от много живописни лозови масиви. Доста интересни и важни за страната забележителности се намират в района на Бърно.

Замъкът Славков

Един от тях е замъкът в Леднице, който е защитен от ЮНЕСКО, замъкът Пернщайн, считан за един от най-красивите моравски замъци от 13 век, както и замъка Аустерлиц. На около 30 км северно от Бърно започва Моравският карст - варовиков регион, който се отличава с дълбоки каньони, отвесни скали и най-вече, с множество пещери.

В самия Бърно интересните и вълнуващи забележителности са доста. Най-голям интерес предизвикват средновековната крепост Шпилбрек и готическата катедрала Св. Петър и Павел. Този храм датира от 13 век, а неговите два остри върха се считат за символи на града. В целия град могат да се видят многобройни сгради в стил ренесанс и барок, като театъра от 15 век, Капуцински манастир, изграден през 17 век с неговите гробове на чешки аристократи.

Отдавна Бърно е една от главните столици на международни панаири и изложения. Към забележителните архитектурни съоръжения от 20 век се отнасят сградите на Операта, Международния промишлен панаир, вила Тугендхат (1929-1930 година). В августинския манастир в Бърно провежда своите опити Грегор Мендел. Съвсем близо до Бърно се намира и град Славков край Бърно, известен със знаменитото сражение при Аустерлиц и неговия замък.

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати