Белфаст

01.01.2011
Белфаст

От 1921 година насам Белфаст (Belfast) е столица на Северна Ирландия, най-големият град в тази част на страната и вторият най-голям въобще в Ирландия. Тук се намира и най-важното и голямо летище на Северна Ирландия, като Белфаст е и главното населено място на провинция Ълстър (Ulster).

Белфаст притежава уникален градски дух, изграден от магнетичните му исторически и културни забележителности, графитите, които са популярно улично изкуство и непрекъснатите в миналото конфликти между протестанти и католици, наричани още „юнионисти“ и „националисти“.

Името на Белфаст идва от „Béal Feirste“, което в буквален превод означава „устието на вретеното“. Има се предвид устието на виещата се река Фарсет, по която е основан градът. Тя е приток на по-голямата река Лаган, до чието устие е разположен самият Белфаст.

Кметството в Белфаст

Днес река Фарсет е скрита в тръба под улица Хай Стрийт, а улица Бридж Стрийт (Bridge Street) или Мостова улица обозначава къде някога е имало мост над виещата се река. Самият Белфаст е основан на югоизточния край на езерото Белфаст Лох, което е една от приятни посоки за посещения и разходки в района.

Университета в Белфаст

Данни за човешка дейност в района на Белфаст има още през бронзовата ера, а по хълмовете тук могат все още да се видят останки на укрепления датиращи от желязната ера. Особен прогрес Белфаст отбелязва през 17 век, когато селището нараства значително, а в следващите векове, през 18, 19 и 20 век Белфаст се превръща в процъфтяващ търговски и индустриален център. Това се дължи най-вече на пристанището, което е уникално съчетание от високи хълмове, морски залив и речна долина.

Днес Белфаст неизменно носи отпечатъка на бурните политически, религиозни и социални събития от този и миналия век. Това обаче не пречи най-големият град на Северна Ирландия да е едно приятно и интересно място за посещения. Голяма част от центъра на Белфаст е превърнат в пешеходна зона с много пейки, където човек може да поседне и да послуша уличните музиканти.

Една значителна част от сградите са построени във викториански и стил Edwardian. Нерядко може да видите от самата фасада на сградите да се подават глави на царе, царици, митологични създания, богове и прочути поети.

Огромни промени се случиха през последните години на прочутия площад Виктория, който е главният пункт на Белфаст за пазаруване, развлечения, както и жилищна зона. След дълги години на ремонти и реставрация площад Виктория е официално открит на 6 март 2008 година, като днес е едно от местата в Белфаст, поддържащи висок стандарт. Тук може да се види един гигантски стъклен купол, широк 35 метра в диаметър.

Замъка в Белфаст

Сред историческите забележителности на площад Виктория в Белфаст е Jaffe Fountain, построен през 1870 година. Тук има огромен търговски център с много магазини, кафенета и места за развлечения. Площад Custom House Square пък е едно от главните места на открито в Белфаст, където редовно се провеждат концерти и публични изяви.

Особено забележителна в центъра на Белфаст е сградата на кметството, която също е построена в стил Edwardian. Скоро се очаква да бъде завършена и най-високата постройка в северно ирландския град – Аврора (Edwardian). Ако това се случи, този небостъргач ще доминира на панорамата на Белфаст с неговите 108 метра височина и цели 37 етажа.

Не пропускайте да посетите и ботаническата градина в Белфаст, която е изградена през далечната 1830 година, а след смъртта на принцеса Даяна е оформена и приказно красива градина и парк в нейна чест. На хълма Cavehill, който гледа към Белфаст, може да се посети и историческия замък Белфаст, който е едно от любимите места на тукашните за празненства и сватбени тържества.

Интерес за посетителите представлява и ирландският парламент Стормонт, разположен в покрайнините на Белфаст.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати