Нандзин

26.09.2011
Нандзин, Китай

Нандзин (Nanjing) е известен като „Старата столица на десет династии”. През дългата история на Китайската империя този стратегически разположен град многократно е бил избиран за седалище на императора. Дори самото име Нандзин означава „южна столица”. Градът е разположен и е столица на провинция Дзянсу (Jiangsu), която е една от най-привлекателните дестинации за туристите в Азия. Разпростираща се на около 900 км по Източното китайско крайбрежие на Жълто море Дзянсу начело с град Нандзин предлагат огромно културно-историческо наследство, съчетано с красива природа и икономически напредък.

До средата на миналия век Нанджин е известен като Нанкин (Nanking), но през 1950 г. има езикова реформа, след което произнасянето се променя. Нанджи н е признат за една от четирите исторически столици на Китай, наред с Пекин, Луоянг (Luoyang) и Чанан (Chang'an). За няколко исторически епохи и за повече от 10 царства Нандзин е столица на Китай.

Нандзин е разположен на 300 км западно от Шанхай и на 1200 км южно от Пекин, на брега на река Яндзъ (Yangtze River) и нейната делта, на която е изградено голямо и модерно пристанище, достъпно за морски и речни кораби. През 2008 година Нандзин е класиран от „Форбс” сред 100-те най-големи бизнес центрове. В града с обща площ от 6598 кв. км живеят около 7 713 100 души. Районът около Нандзин е богат на доста природни ресурси д добив на повече от 40 вида минерали

Нандзин има стратегическото си положение – защитен е както от реката на север, така и от планини на изток, което в хода на историята го превръща в естествен център на политически, икономически и духовен живот на Китай. За последен път Нандзин е бил столица на страната преди Гражданската война в Китай през 1949 година. Малко преди този момент историята на града е белязана от много кървави битки, като най-важната е т.нар. Клане в Нанкин, когато японската армия избива 300 000 китайци – жени, деца, болни хора в центровете на Червения кръст. След 1949 година столицата на Китайската народна република е преместена обратно в Пекин.

Хилядолетната история на Нандзин е предпоставка за огромното архитектурно и културно наследство на града. Градът винаги е бил културен център, които привлича интелектуалци от цялата страна. През вековете тук творят поети, певци, художници, писатели. Библиотеката в Нандзин е основана през 1907 г. и съдържа повече от 7 милиона тома печатни издания, което я прави третата най-голямата библиотека в Китай. Тук са концентрирани и някои от най-старите и добри музеи в страната. Градският музей на Нандзин е първият за модерно изкуство.

Град Нандзин

Сред най-изявените забележителности на Нандзин са гробниците на династията Минг (Ming tombs), които са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Не пропускайте да се разходите по крайбрежието на река Кин Хуан(Qin Huai River ), която е разклонение на Яндзъ. По бреговете й са разположени велики паметници като Храма на Конфуций и много красиви градини. Една от емблемите на Нандзин е Градската стена (City Wall of Nanjing), създадена преди повече от 600 г., както и Портата към Китай (The Gate of China), която се счита за южния портал към страната.

Особено атрактивни са руините на Императорския дворец на династията Минг(Ming Dynasty Imperial Palace), разположени в парка Вухаомен (Wuchaomen), президентския дворец, 6-километровият мост над река Яндзъ, както и прословутия храм Дзиминг (Jiming Temple), в центъра на Надзинг.

В едновремешната столица през 15 век династията Минг построява и невероятната пагода, известна като Порцелановата кула в Нандзинг. Считана за едно от чудесата на средновековния свят, тази кула е тотално унищожена около 1856 г., но днес е в процес на повторно строителство. Подобна на нея е мемориалната кула, известна като храма Лингу (Linggu Temple).

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати