Интерлакен

06.10.2011
Интерлакен

Интерлакен е световно известен планински курорт в Централна Швейцария. Известен е като отличен ски център през зимата и като приятно място за почивка през лятото. Разположен е в Бернските Оберлендс или Бернските Алпи на швейцарския кантон Берн. Интерлакен е име, което в буквален превод означава “между езерата”.

Градчето е кръстено така, защото е разположено в долина между езерата Тун (Thun) и Бриенц (Brienz), а от двете му страни се извисяват красиви планински върхове, сред които популярните и Айгер, Мьонх и Юнгфрау. Интерлакен е изходен пункт за тяхното покоряване, както обиколка на всички природни забележителности в района.

Интерлакен функционира като курортен комплекс вече повече от 300 години и днес се счита за един от най-старите курорти в Швейцария, като популярността му не отихва с времето. До 1891 г Интерлакен е известен като Аармюле (Aarmühle). Още по-назад във вековете, от 1130 до 1528 година тук действа Манастира на августинските канони (convent of the Augustinian Canons). И докато преди основните отрасли на Интерлакен са били часовникарството и текстилното производство, то днес туризмът е водещ.

Интерлакен, Швейцария

Интерлакен е разположен красиво между езерото Бриенц на изток и езерото Тун на запад, през градчето преминава река (Aare River), която свързва двете езера. Тукашната местност е известна като Бьодели (Bödeli) и стои при 570 метра надморска височина. В самото градче живеят около 5389 жители, но броят на туристите годишно достига до около 800 000. Огромна част от тях пристигат в Интерлакен заради възможността да покорят Юнгфрау Йох (Jungfrau Joch) - връх на 3400 м надморска височина, известен още като Върха на Европа (Top оf Europe). Интерлакен се намира точно в неговите поли.

В началото на 19 век Интерлакен вече е добре познат със своите природни красоти. От прелестта на тази планинска местност са били привлечени дори Йохан Волфганг фон Гьоте и Феликс Менделсон, които често пътуват из тези планини. Популярността на Интерлакен като туристическа дестинация нараства двойна благодарение на изграждането на железницата Бернските Оберланд през 1890 г. и железопътната линия Юнгфрау през 1912 година.

Ако нямате намерение да покорите Юнгфрау Йох или някои от съседните исполини, може да се изкачите до върха им с електричката. От Интерлакен пътят в панорамната железница e около 2 часа, а през това време пред погледите на хората се разкриват контрастни и живописни гледки от зелени хълмове с крави и приказни къщи, до оголените скали и заснежените била от върха.

По улиците на Интерлакен

Панорамната железница ще ви отведе до първата, най-висока спирка към Юнгфрау Йох, която е открита още през 1905 г. на 3159 м височина. През 1912 г. е открита и по-горната спирка на самия връх (най-високата гара в Европа), където има и ресторант. Някога той се е считал за първата кухня, която готви с електричество.

В центъра на самия Интерлакен може да откриете всичко необходимо що се отнася до туристическа база и развлечения – има казино, хотели, ресторанти и магазини (в северната част), а южната част на Интерлакен е белязана от приятния парк Хьоемате (Höhematte). Хьоевег (Höheweg) е главната улица в Интерлакен, която свързва Гара Запад и Гара Изток. В близост до западната станция на влаковете е разположен и малкият стар град на Интерлакен, Унтерзеен (Unterseen). Не пропускайте да посетите някоя от хлебарниците или шоколадовите къщи в градчето.

До Интерлакен ежедневно пътуват влакове от различни краища на Европа – от често от Цюрих, Женева, Базел, Берн и Люцерн, като те спират на една от двете жп гари на курорта. Редовни са и автобусните превози от Флоренция, Рим, Париж и Мюнхен, като най-натовареното време от годината е между февруари и март, когато Интерлакен посреща зимните си курортисти.

4.3
Общо 8 гласували
5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати