Люцерн

26.08.2011
Люцерн, Швейцария

Люцерн (Lucerne) е един от най-красивите и неповторими градове в Щвейцария. Разположен на двата бряга на река Реус, на западния край на едноименното езеро Люцерн, градът притежава всички предимства, с които Щвейцария е популярна по света – наоколо гледките са съставени от живописни планини, езера, алпийски села и ливади, по които необезпокоявано пасат прословутите швейцарски крави. Люцерн е най-гъсто населеният град в централната швейцарска провинция Люцерн. Намира се на 54 км от икономическият и финансов център на страната, Цюрих.

Днес в Люцерн живеят около 60 000 души, но тукашните земи от незапомнени времена са играли ролята на важен търговски възел между север и юг. Селище на това място е имало още по римско време, а през Средновековието Люцерн е бил един от най-открояващите се градове заради уникалните покрити мостове. Около 1400 г. Люцерн е единственият град в Европа, който може да се похвали с 4 моста.

Църквата Хоф в Люцерн

Често наричат града на езерото Люцерн “Градът на светлината”. Това определение идва от стара легенда, която разказва как ангел посочил със светлина на първите заселници къде трябва да построят параклис в чест на Свети Никола, закрилникът на моряците и рибарите.

Днес селището е популярна туристическа дестинация заради красивата швейцарска природа наоколо, съставена от върховете на Швейцарските Алпи Пилатус (Mount Pilatus) и Риги (Rigi), заради многото възможности за развлечение по езерото Люцерн и най-вече заради уникалната старинна архитектура и отлично запазен стар град на “Градът на светлината”.

Малкият, но добре запазен център на Люцерн е същински лабиринт от площадчета и калдъръмени улички. Той е изцяло пешеходна зона, съставена от малки и колоритни къщички в средновековен стил, по които красиво се виждат цветя. Сред различните домове, магазини и хотели може да видите и удивителни стенописи. Над Старият център на Люцерн са се запазили части от оригиналната укрепителна стена, която е една от многото забележителности на селището и която предлага приказна гледка на района от височината си.

Замъкър в Люцерн

Сред важните исторически паметници на Люцерн са осмоъгълната Водна кула, сградата на Кметството, църквата Хоф, йезуитската църква, която една от най-хубавите барокови църкви в страната, както и Францисканската църква, считана за най-красивия готически храм в Централна Швейцария. Не пропускайте да видите и двореца Ритерше (Rittersche), датиращ от късния Ренесанс.

Емблематични за Люцерн са покритите средновековни мостове и особено Капелбрюке (Chapel Bridge), който е класиран като една от най-посещаваните и популярни туристически забележителности в света за 2010 г. Това е най-старият и дълъг покрит дървен мост в Европа. Достига дължина от 204 м. Датира от 1365 г., а Водната кула се намира по средата на моста.

Мостър Капелбрюке в центъра на Люцерн

Тя е издигната по-рано от самия Капелбрюке, около 1300 г. и е висока 34 м. През годините е служела едновременно като затвор, архив и съкровищница. Мостът на Люцерн е покрит с керемиден покрив, а под него могат да се видят значими картини от средновековието до 16 век.

Друг известен мост в града е дървения покрит Шпрьоербрюке. Известен още като „Мост на танца на мъртвите” заради 67-те тематични картини на художника Каспар Меглингер.

Глетчергарден или Градината на ледниците е уникален природен феномен, превърнат в една от гордостите на Люцерн. Тук могат да се видят експонати от последния ледников период, фосили на миди и палмови листа, които разказват за историята на тукашните земи от преди 20 милиона години.

Природните останки са открити съвсем случайно през 1872 година по време на строежа на една изба. В рамките на този парк трябва задължително да се посети и интересния Музей на огледалата. Построен през далечната 1899 година, той предлага над 90 различни огледала.

3.3
Общо 4 гласували
5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати