Фукуока

24.09.2011
Фукока Япония

Фукуока (Fukuoka) е сред "градовете-съкровища" на Япония. Смята се за един от най-старите местности в страната на изгряващото слънце. В същото време това е един от „най-младите“ градове в Япония. Средната възраст на населението е 38 години.

Фукуока се намира на северния бряг на остров Кюшу (Kyūshū). На север той граничи с море Генкай (Sea of Genkai).

През 2010 г. Фукуока попадна в топ 15-те най-добри градове за живеене в света. Той съчетава космополитната си натура с природните дадености на местността, като успява да запази и облагороди голяма част от зелените си пространства. Неспирният туристически поток и пъстра култура печелят на Фукуока признанието за един от „най-динамичните“ градове в света за 2006 г.

Съвременна Фукуока е резултат от сливането на два града през 1889 г. Тогава пристанищният град Хаката (Hakata) се обединява с крепостния Фукуока. Днес името Хаката носи един от най-важните квартали в града. Местната жп станция също се нарича Хаката. На мястото на старото самурайско селище Фукуока днес се намира голяма търговска зона, наречена Тенжин (The Tenjin area). Интересна подробност е, че мнозинството от местните държали новосформираният град да се нарича Хаката. Твърдата дума на самурайската общност, които били застъпници на името Фукуока, се оказала от решаващо значение.

Близостта на японския град с Китай и Кореа е от решаващо значение за бита и културата на местните. Като цяло Фукуока е изключително отворена към създаването и запазването на взаимоотношение с други градове и държави отвъд пределите на японската общност. Доказателство за това е създаването на център АКРОС (Asian CrossRoads Over the Sea), чиято основна цел е поддържане на сътрудничество с други азиатски страни. Паркът АКРОС се е превърнал и в една от забележителностите на Фукуока. Намира се в Тенжин и представлява огромен парк с живописни градини и библиотека.

Фукуока е един от десетте най-населени града в Япония. Населението на града е над 1 милион и 400 хиляди души.

Фукока

Там се намира и едно от най-големите виенски колела в света - Скай Дрийм Фукуока. Съоръжението се издига на 120 метра височина. Едно завъртане на колелото в удобните кабинки продължава около 20 минути, през които можете да се наслаждавате на невероятния градски пейзаж. Ако главозамайващата височина ви притеснява, можете да се качите на някои от по-малките колела, разположени в близост. Билетите струват от 600 и 800 йени.

Друга емблема на града е Замъка Фукуока, издигнат в началото на 16 век от владетеля-войн Курода Нагамаса. Дълги години японският дворец се е славил като най-големият на остров Кюшу. Рода Курода е управлявал тези земи повече от 270 години. Днес от замъка, намиращ се в парка Охори (Ohori Park ), автентични са останали само част от каменните стени, тъй като голяма част от комплекса изгаря.

Ако сте истински почитател на японската култура и искате да разберете интересни подробности за дълговековната й история можете да посетите Националният музей Кюшу. Той е издигнат през 2005 година и се счита за първия модерен национален музея в Япония. Както можете да предположите, музеят е технологично оборуван и чрез съвременни средства представя историята на страната. Входът е между 130 и 420 йени. Работи всеки ден без понеделник.

Ако пък желаете да се насладите максимално на морето и неговите красиви пейзажи, можете да посетите парка Уминонакамичи (Marine Park Uminonakamichi), разположен в северната част на залива Хаката.

За Фукуока са характерни отворените търговски пространства, където на някои от сергиите можете да опитате или да си закупите някои от местните продукти и специфични храни. Т.нар. Ятаи (Yatai) са изключително популярни сред туристите. По-смелите мога да опитат ментайко, Хаката рамен, както и ястието мотсунабе. Във Фукуока има 150 подобни ятаи. Освен храни, на сергиите можете да откриете и местни алкохолни напитки.

Най-високата постройка в японския град е Фукуока Тауър, разположена в зоната Момочихама. Няма как да не забележите това съоръжение. То е дълго 234 метра и е най-високата сграда, разположена около море.

Ако още не сте решили кога да планирате своята екскурзия до колоритната Фукуока, имайте в предвид, че през първите две седмици на юли всяка година се провежда един от най-атрактивните фестивали в Япония, наречен Ямакаса. Празникът има близо седем вековна традиция. Събитието представлява улично шествие, в което се представят различните райони на метрополиса.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати